Чи можна продавати пам’ятку архітектури — стару школу №14 Рівного?

Відповідь на це запитання шукали депутати міськради

У середу, 21 червня, на засіданні бюджетної комісії міськради Рівного знову заговорили про долю приміщення старої школи №14, що на вулиці Залізничній, 34 у районі Басів Кут.

Його вже давно хочуть продати з аукціону для створення тут приватного дитсадка. Втім, нещодавно виявилося, що приміщенню надали статусу пам’ятки архітектури місцевого значення.

Чи можна його у такому разі продавати – депутатам розповіла начальник міського управління комунальною власністю Наталія Поліщук:

Є закон про охорону культурної спадщини. Відповідно до цього закону, не підлягають приватизації взагалі лише пам’ятки археології. Решта пам’яток культурної спадщини можуть перебувати, як у державній, такі  в комунальній чи приватній власності.

 

Відповідно до цього закону, пам’ятка може бути продана за наявності згоди відповідного органу охорони культурної спадщини. Тобто в цьому випадку, я вважаю, що це буде управління культури обласної державної адміністрації.

За словами Наталії Поліщук, основною умовою продажу таких об’єктів є укладення майбутнім власником з відповідним органом культурної спадщини попереднього договору-згоди на укладання в майбутньому договору про охорону об’єкта культурної спадщини. Інакше кажучи, подаючи заяву на участь в аукціоні, покупець повинен дати погодження, що готовий укласти договір про охорону пам’ятки. Окрім цього, після продажу в обов’язковому порядку міська влада має повідомити орган охорони культурної спадщини про продаж пам’ятки, про того, хто її купив, за скільки тощо. 

Загалом зі старих приміщень колишньої школи №14 планують продати, як поінформувала Наталія Поліщук, чотири будівлі: навчальний корпус, котельню, майстерню та спортзал. Туалет на продаж не виставлятимуть. Міське управління освіти має його списати. 

Депутат Микола Бляшин остерігався, чи не зведе покупець замість дитсадка у цьому місці багатоповерхівку, створивши на першому її поверсі одну групу для дошкільнят. Заступник міського голови Сергій Васильчук пояснив, що, щоб такого не сталося, потрібно чітко прописати всі вимоги до дитсадка в умовах договору продажу приміщення.

Тож чи виставляти на аукціон приміщення колишньої школи - вирішать на одній з найближчих сесій міськради Рівного.     

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень