Чому картопля в Україні не дешевшає

Причому впродовж року в країну завезли рекордну кількість імпортних овочів

Рекордну кількість картоплі Україна імпортувала на початку 2020 року. Це були вимушені кроки, адже у 2019 році в країні не було врожаю картоплі, пише сайт «Сьогодні».

Те, що Україна цього сезону імпортувала божевільні обсяги картоплі, це правда. Через те, що у нас не було врожаю минулого року.

З початку сезону, тобто з липня 2019 року, до квітня 2020-го було завезено майже 400 тисяч тонн картоплі. А за рік, з липня по липень, обсяг імпорту становитиме близько пів мільйона тонн. Це дійсно безпрецедентна ситуація. Тому що попередніми роками ми імпортували тільки 4-5 тис. тонн картоплі на рік і переважно насіннєвої, – розповів виданню керівниця департаменту аналітики ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

Експерт також визнала: цього року Україна закуповувала картоплю, де тільки можна: і в Європі, і в Азії.

Попри великий обсяг імпорту, ціни на картоплю не знижуються. На сьогодні гуртові ціни тримаються на рівні 9-11 грн за кілограм. І на українську, і на імпортну картоплю. Це рекордно висока ціна.

І попри те, що завозиться багато, ціна не падає. Це говорить тільки про те, що внутрішнього продовольства недостатньо. Немає такого, що ми завозимо за 11 грн, наприклад, голландську, а український фермер не може продати по 2 грн. Ні, він теж продає за такою ж високою ціною.

Якби в українського фермера було досить картоплі, ми б її не імпортували. Імпорт картоплі збільшується тільки тоді, коли нашої продукції недостатньо, – говорить Тетяна Гетьман.

До слова, нині молоду картоплю на ринках й у супермаркетах можна придбати від 18 грн за кілограм.

За матеріалами «Сьогодні»

 

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень