Чому гниють зав’язі кабачків і як їх вберегти

Є кілька причин, які можуть спровокувати таку проблему. Про те, як визначити, що саме призвело до загнивання зав’язей кабачків і що з цим робити інформує Ukr.Media.

Невдало вибране місце

Кабачки не будуть родити на місці, де до цього зростали їхні «родичі» -  огірки, гарбузи, дині чи кавуни.

Перед тим, як посадити кабачки на це місце, рекомендується почекати не менше 4 років.

Водночас, кабачки дуже полюбляють землю, де до них висаджували картоплю, буряк, капусту, моркву, цибулю чи зелень.

Погодні умови

До нас кабачок потрапив із Мексики, де його спершу вирощували лише заради насіння. У Європі його також спочатку вирощували як декоративну рослину, а вживати у їжу почали у 18 ст. італійці.

Це теплолюбний овоч - дуже чутливий до вологи. Саме з цієї причини за сирої і холодної погоди його імунітет знижується, і зав'язі починають гнити.

Для того щоб допомогти кабачкам, за несприятливої погоди його краще накривати плівкою. Також можна покласти під плоди солому і дощечки.

До речі, за спекотної погоди рослини поливають чистою теплою водою та обприскують розчином борної кислоти з розрахунку 1-2 г на 10 л води.

Густа посадка

Якщо ви посадили кабачки занадто близько один до одного, листя може заважати зав'язям отримувати сонячне освітлення і провітрювання. Через це вони також можуть загниватися.

У такому випадку проблема вирішується досить просто: потрібно просто видалити усе старе листя.

Нестача мікроелементів

Зав'язі кабачків можуть почати гнити і якщо їм не вистачає певних мікроелементів - зокрема, бору та йоду. Брак останнього може виникнути, якщо ви поливали рослину водою з високим вмістом заліза, а ось бору може не вистачати у ґрунті ще з самого початку.

Для того щоб заповнити недолік цих елементів, одноразово протягом сезону обробіть рослини розчином з 2 г йодистого калію, розведеного у 10 л води, а також розчином борної кислоти з розрахунку 2 г на 10 л води.

 

Обидва компоненти можна з’єднати і в одному розчині.

Бажано заздалегідь обробити кабачки необхідними добривами. Для цього можна використати суміш з 5 г суперфосфату, 2 г сечовини і 1 л води. Перша підгодівля проводиться через 10 днів після появи сходів, друга - через тиждень.

Хвороби кабачків

Спровокувати гниття зав'язей кабачків можуть і різні захворювання - вірус огіркової мозаїки або борошниста роса. У першому випадку посадки потрібно обов'язково обробити бактерицидами, такими як Фармайод (0,03 - 0,035% розчином), у другому випадку – фунгіцидами (наприклад, Алірином-Б чи Фітоспорином-М).

Не завадить і обробка проти шкідників (попелиць, колорадського жука, мурашок), які поширюють основні недуги кабачків: для цього краще за все використовувати інсектициди, такі як Актара, до прикладу.

Не забувайте, що рослини треба обробляти згідно з інструкціями до того чи іншого препарату.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень