

«Швидка користь»
Є овочі, які вже за місяць після посіву готові до вживання.
Травень – найкраща пора для їх вирощування, адже ґрунт уже достатньо прогрітий, а середньодобова температура – достатня для формування здорових соковитих плодів.
Пропонуємо підбірку з п’яти видів овочів, які надзвичайно швидко потішать своїми плодами.
Редиска — 21 день
Складно віднайти город, на якому весною і раннім літом не зростають ці апетитні соковиті коренеплоди.
Якщо ви раптом не знали, їстівні у редиски не лише корінці, а й вершки. Бадилля рослини можна використовувати для приготування салатів і зелених борщів.
Через 21 день після появи сходів редиска буде готова до вживання.
Принцип посіву:
У відкритий ґрунт редиску починають висівати вже з другої половини квітня, а у теплицю - ще з кінця березня. Однак у відкритому ґрунті грядку бажано вкрити плівкою до моменту, коли мине загроза заморозків. Звичайно ж, сходи необхідно провітрювати.
Перед посівом насіння пророщують у вологій серветці на батареї. Після цього закладають у вологу землю, заглиблюючи на 2-2,5 см і витримуючи відстань 5 см.
Шпинат — 30 днів
Шпинат - загартована культура, яка пристосована до низьких температур. Цей овоч вважають холодостійким, тож висівати його у відкритий ґрунт можна вже у квітні. Насіння проростає навіть при 4°C, а оптимальна температура для зростання 15°C. Водночас, дорослі рослини витримують навіть різке зниження температури до 6°C.
Листя шпинату багате мінеральними солями (калієм та кальцієм), різними вітамінами, провітаміном А, каротином, солями заліза та йоду. Містить також фолієву кислоту.
Особливість вітамінів С та А у шпинаті — вони не руйнуються при варінні.
За вмістом заліза ця культура займає перше місце серед овочів, а за вмістом білка поступається лише бобовим культурам.
Враховуючи чималий список корисних речовин, які містяться у шпинаті, його можна назвати незамінним для весняного городу.
Принцип посіву:
Шпинат можна вирощувати як через розсаду, так і безрозсадним способом. Посів можна проводити практично весь сезон - із квітня по серпень. Попередньо насіння замочують на 1-2 доби, а безпосередньо перед посівом трохи підсушують. Глибина загортання — 2-3 см, відстань між рослинами — 10 см, між рядами — 30 см.
Шпинат прибирають у фазі 5-6 листків. Тримати його довше немає сенсу - листя грубіє і стає несмачним.
Цукіні — 40 днів
Це соковитий, смачний і надзвичайно корисний для здоров'я овоч. Найприємніше, що збирати врожай кабачка-цукіні можна вже через 40 днів після появи сходів.
Про його користь можна судити за вітамінним та мінеральним складом. У кабачках є вітаміни груп А, В, С, Н, PP і знаменитий вітамін молодості – Е (токоферол). А ще в цих овочах є калій, натрій, магній, фосфор і залізо.
Кабачки дуже корисні для ослабленого організму і дуже добре підходять для дитячого харчування.
Принцип посіву:
Враховуючи, що цукіні - досить теплолюбна рослина, посів проводять не раніше другої половини травня. При вирощуванні через розсаду сіянці у відкритий ґрунт висаджують взагалі тільки у червні.
Насіння попередньо замочують на 1-2 доби. При посіві загортають на глибину 4-5 см. Відстань між лунками — 50 см.
Значно підвищується врожайність, якщо земля достатньо волога. Якщо опадів мало, рослину краще додатково поливати.
Паростки гороху — 20 днів
Звичайно ж, зібрати урожай гороху через 3 тижні після появи сходів неможливо. Але насправді чекати формування зав'язей і тим більше дозрівання плодів зовсім необов'язково, адже паростки гороху надзвичайно смачні та корисні.
Їх можна додавати у свіжі салати, бутерброди, рагу та інші страви.
Принцип посіву:
Горох - холодостійка культура, тому у відкритий ґрунт його можна сіяти навіть в останній декаді квітня.
Перед посівом насіння гороху необхідно підготувати. Для цього загорніть його у вологий туалетний папір, закутайте у харчову плівку і залиште на день на батареї.
Після цього посійте горох на глибину 3-5 см, виходячи з норми 80-130 насінин на квадратний метр.
Через 20 днів після появи сходів паростки можна зрізати і споживати.
Рукола — 20 днів
Іноді її називають індау, ерука чи рокет. Це однорічна рослина з родини капустяних, яка має пряний гострий смак.
Рукола дуже корисна, адже багата на вітаміни С і групи В, а також макро- і мікроелементи (йод, залізо, мідь, кальцій, фосфор та ін.).
Рукола корисна для людей, які хворіють на венозну недостатність та підвищений артеріальний тиск.
Крім того, її рекомендують вживати також при стресах та депресії, при малокрів'ї (адже вона підвищує рівень гемоглобіну і виводить надлишки холестерину), при цукровому діабеті чи ожирінні.
Принцип посіву:
Рослина добре росте на сухій та розпушеній землі. Може зростати як на сонці, так і в затінку, але має бути захищена від сильного вітру.
Вегетативний цикл дуже короткий - від висадки насіння у сиру землю до збору врожаю проходить лише кілька тижнів.
За матеріалами Ukr.Media
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ
В Україні скоротили літні канікули. Міносвіти ухвалили рішення
З чого насправді роблять кукурудзяні палички: це знають одиниці
Пенсіонери, які отримують менш ніж 10 000 грн, отримають надбавку: як оформити
Навіть рідним не давайте: юрист пояснила, через що можна втратити все майно і житло
Лічильник багатства закрутиться з шаленою швидкістю: 2 знаки Зодіаку наприкінці квітня отримають великі гроші
У Рівному поряд з кафе "Fortissimo" знайдено пенсійне посвідчення, на ім'я Ремізова Віра Олексіївна За деталями звертайтесь за номером: +380964330774
У Рівному шукають вівчарку по кличці Луна. Зелений ошийник, зникла в районі Боярки 5 лютого. Номери власників: 0969732925
Біля магазина «Копійка» на розі вулиць Грушевського та Гайдамацької (колишня Струтинської) знайшли ключі. Телефонувати за номером: 0689097415