«Винна чорна сила?»: чому цього року нема хрущів

Адже, зазвичай, ці жуки масово літають у травні

Хрущ (фото з greenmarket.com.ua)

Хруща ще називають травневим жуком. Адже саме у травні відбувається масовий виліт цих комах, який може продовжуватися і в червні.

Здебільшого біля домівок зустрічаємо хмари хрущів біля вишень і слив, бо листя саме цих плодових дерев комахи люблять об'їдати.

Втім, цього року хрущів майже не було. Це викликало занепокоєння користувачів у соцмережах.

Причину зникнення цих комах пояснювали впливом пандемії, використанням отрутохімікатів і навіть чорною силою, яка вторглася на Україну, тому, мовляв, хрущі бояться вилітати. 

 

Втім, насправді причина відсутності хрущів -  досить банальна. Як пояснили у Рівненському обласному центрі контролю і профілактики хвороб, ці комахи мають своєрідний життєвий цикл, який триває від 3 до 5 років залежно від виду.

І практично весь цей час вони живуть у ґрунті на стадії личинки, яку багато хто з нас часто помічає при роботі на грядках.

І лише коли личинка пройде усі етапи свого розвитку під землею, на поверхні ґрунту з’являться жуки. Вони проживуть орієнтовно 30-40 днів і залишать по собі потомство.

Саме тому рік від року чисельність хрущів відрізняється. Трапляється рік справжнього нашестя, після котрого йде досить помітне їх зменшення.

 

Це звичайне явище у природі, яке зветься популяційна хвиля.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень