Чи зросте пенсія, якщо звільнитися? Відповідь фахівця

Максимально доступні роз’яснення для людей, які не знають, як краще зробити

Якщо ви – працюючий пенсіонер і звільнитеся з роботи, то вашу пенсію обов’язково перерахують. Однак на скільки вона збільшиться  – велике питання...

Нещодавно до редакції видання «На пенсії» надійшов такий лист:

«Мені 73 роки. Вийшла на пенсію у 2003 році. Наразі розмір пенсії 2900 грн. Я продовжую працювати. У мене середня зарплата і 52 роки стажу. Чи перерахують мені пенсію, якщо я звільнюся, і на скільки вона збільшиться? Чи буде враховано понаднормовий стаж?»

 

Людмила Бойко, м. Бориспіль, Київська обл.

Відповідь на це питання має незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін.

При перерахунку врахують прожитковий мінімум

Якщо ви звільнитеся, то вашу пенсію однозначно перерахують. Але як сильно вона виросте, передбачити практично неможливо. У нас немає точних даних про вашу зарплату, ми не знаємо, коли востаннє вам робили перерахунок пенсії за стажем і за якою датою його враховано. Але перехід у розряд непрацюючих у будь-якому разі позначиться на розмірі пенсії позитивно.

Річ у тім, що зі збільшенням прожиткового мінімуму і розміру мінімальної пенсії непрацюючим пенсіонерам пенсії автоматично перераховуються. У такому разі змінюються, зокрема, розміри деяких надбавок.

 

Пенсіонерам, які працюють, такі перерахунки не роблять, доки вони не звільняться.

 

Доплата за понаднормовий стаж може зрости

Про факт звільнення обов’язково треба буде повідомити ПФУ, тоді пенсію перерахують і трохи «осучаснять». Після цього можна буде уточнити про своє право на черговий перерахунок пенсії за стажем, а якщо це буде вигідно, то й із зарплати.

Щодо доплати за понаднормовий стаж, то вона вам і так виплачується (якщо йдеться про звичайну пенсію за віком). Але при звільненні її розмір теж може бути збільшений, адже він часто залежить якраз від розміру ПМ, що враховується під час розрахунку.

Нагадаємо, що розмір прожиткового мінімуму в Україні з 1 липня змінився і становить 2027 грн (замість 1934).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень