У ПФУ розповіли, якими будуть пенсії з 1 липня

Для кого і на скільки збільшаться виплати: повний перелік категорій пенсіонерів

Сьогодні в Україні почнуть проводити перерахунок пенсій. І вже з 4-го числа громадяни отримають оновлені виплати.

Законом України «Про держбюджет на 2022 рік» передбачено, що з 1 липня 2022 року розмір прожиткового мінімуму (далі - ПМ) для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 1934 до 2027 грн.

У зв’язку з цим органи ПФУ вже провели відповідний перерахунок пенсій

Мінімальна пенсія і доплата за понаднормовий стаж

Якщо розмір пенсії, обчислений з урахуванням наявного в людини страхового стажу та її заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, який за повний страховий стаж особі встановлюють на рівні ПМ, визначеного для осіб, що втратили працездатність, то пенсію встановлюють на рівні цього прожиткового мінімуму.

Якщо страховий стаж при цьому неповний, то розмір пенсії визначають пропорційно до стажу, враховуючи зазначений прожитковий мінімум.

 

А якщо особа має більше страхового стажу, то до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий страховий стаж.

При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням ПМ, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Тому з липня такі пенсії перераховано.

Якщо розмір пенсії особи, обчислений за формулою, наведеною ст. 27 Закону України від 29.07.2003 року №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність, то доплату за понаднормовий стаж визначають, враховуючи розмір пенсії особи.

Перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормовий стаж стосується лише непрацюючих осіб (ч. 3 ст. 42 Закону №1058).

Мінімальна пенсія

Постановою Кабміну від 26.03.2008 року №265 установлено, що якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень тощо, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає ПМ, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до цього розміру.

Тож із липня 2022 року пенсійна виплата не може бути меншою за 2027 грн.

Мінімальні пенсії шахтарям

Мінімальний розмір пенсій особам, на яких поширюється чинність ЗУ «Про підвищення престижності шахтарської праці», та працівникам, зайнятим повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабміном, встановлюється незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80% заробітної плати (доходу) особи, визначеної відповідно до ст. 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, але не менш як 3 розміри ПМ, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Отже, якщо шахтар не працює і його пенсія встановлена у 3-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, то з липня поточного року його розмір підвищився до 6081 грн.

Працюючим шахтарям у разі подальшого звільнення з роботи та звернення до ПФУ, незалежно від місця проживання, з відповідною заявою пенсія буде перерахована з дня, наступного за днем звільнення.

Щомісячна доплата до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів

Розмір щомісячної доплати до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, на кожного непрацездатного члена сім’ї з 1 липня становить 2027 грн.

Пенсія в разі втрати годувальника

Розмір пенсії в разі втрати годувальника залежить від страхового стажу та заробітку померлого годувальника.

Згідно зі ст. 37 Закону №1058 пенсія в разі втрати годувальника призначається у розмірі:

  • на одного непрацездатного члена сім’ї - 50% пенсії за віком померлого годувальника;
  • на 2-х і більше непрацездатних членів сім’ї - 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія в разі втрати годувальника призначається в зазначених розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Урядом встановлено: якщо щомісячний розмір пенсійної виплати, зокрема в осіб, яким призначено пенсію в разі втрати годувальника (з урахуванням надбавок, підвищень тощо, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає на одного непрацездатного члена сім’ї 100%, на двох — 120%, а на трьох — 150 % ПМ, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

З 1 липня 2022 року - у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та з урахуванням державної адресної допомоги - мінімальні розміри цих пенсій відповідно становлять:

  • 2027 грн (2027 грн х 100%);
  • 2432,40 грн (2027 грн х 120%);
  • 3040,50 грн (2027 грн х 150%).

Мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію за Законом №2262, не може бути нижче від 2-х ПМ для осіб, які втратили працездатність. Тому з липня 2022 року це - 4054 грн.

Перерахунок надбавок та підвищень

Виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2027 грн), обчислено розміри підвищень до пенсій і мінімальні пенсійні виплати ветеранів війни і жертв нацистських переслідувань, пенсію за особливі заслуги перед Україною, державну соцдопомогу на догляд, мінімальні пенсії для пенсіонерів-військовослужбовців та в разі втрати годувальника, призначених членам їхніх сімей, надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Підвищення до пенсій почесним донорам

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів», до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка у розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Розмір такого прожиткового мінімуму з 1 липня 2022 року становить 2508 грн, тому розмір надбавки до пенсії почесним донорам України з липня поточного року — 250,80 грн.

При цьому, перерахунок надбавок та підвищень до пенсій, якщо їхній розмір визначається від прожиткового мінімуму, проведено всім пенсіонерам, які їх мають, і незалежно від того, працює пенсіонер чи ні.

Збільшення максимального розміру пенсії

За ст. 27 Закону №1058 максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тож із липня максимальний розмір пенсії становить 20270 грн.

Збільшення мінімальної пенсії для осіб з інвалідністю внаслідок війни

Уряд вніс зміни, що передбачають встановлення мінімальної пенсійної виплати особам з інвалідністю внаслідок війни, зокрема, встановлення їм щомісячної державної адресної допомоги (як додаткова виплата до вже наявної пенсії).

Вона призначається, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає такого розміру:

  • для осіб з інвалідністю І групи — 650% х 2027 = 13175,50 грн;
  • для осіб з інвалідністю ІІ групи — 525% х 2027 = 10641,75 грн;
  • для осіб з інвалідністю ІІІ групи — 360% х 2027 = 7297,20 грн.

Тож з 1 липня поточного року проведено також перерахунок пенсій особам з інвалідністю внаслідок війни (збільшено розмір державної адресної щомісячної допомоги, а відтак - і загальний розмір пенсійної виплати).

Якщо говорити про Рівненщину, то заалом збільшені пенсії в області отримають понад 110 тис. пенсіонерів. Перерахунок усіх виплат здійснено автоматично, тож звертатись в органи ПФУ не потрібно.

 

Перераховані пенсії виплачуватимуться пенсіонерам у визначену дату, починаючи з 4 липня.

Джерело: ГУ ПФУ у Рівненській області

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень