Повістки за кордоном для українців і контроль дипломатичних відомств: Про нові правила військового обліку

Що варто знати

В Україні затвердили новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Нові правила вже викликали неабиякий резонанс серед суспільства та залишають чимало питань без відповідей. Зокрема, ми писали про таке:

Нові правила військового обліку вплинуть на ринок праці: Як це працюватиме?

З 2023 року посилюється контроль за взяттям на облік, підвищується диджиталізація багатьох процесів, обмін даними між органами влади, реєстрами та працедавцями людей, які підлягають обліку. Це все дозволить зменшити бюрократичні перепони та врегулювати процес обліку. Стосуватимуться зміни і військовозобов'язаних, які зараз перебувають за кордоном.

Через повномасштабне вторгнення з України виїхали близько 7 млн людей. Більшість з них – жінки, діти та літні люди, проте, серед біженців є й чимало чоловіків призовного віку.

Тож тепер військовий облік серед українців за кордоном вестимуть дипломатичні відомства, вони будуть також «сприяти поверненню» військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації.

Проте наразі механізм обліку і повернення додому чоловіків досконало не прописаний. Запроваджений обов’язок дипломатичних установ «сприяти поверненню військовозобов’язаних те резервістів в Україну» станом на сьогодні є лише декларативним, оскільки відсутні чіткі механізми чи конкретні повноваження.

Не можуть також представники дипломатичних установ за кордоном вручати й повістки.

Нові правила для дипломатичних установ зводяться винятково до ведення обліку військовозобов’язаних та інформування про це відповідних органів в Україні. Ситуація може змінитися, коли на законодавчому рівні запровадять додаткові зміни.

Джерело: 24tv

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень