Чи дійсними будуть паспорти-книжечки та до яких новацій з документами варто готуватися українцям?

Коментують уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь та Державна міграційна служба України

Фото з відкритих джерел

Паспорти-книжечки в Україні діють паралельно з ID-паспортами.

Раніше на проблему з паспортом зразка 1994 року вказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Ми про це писали у матеріалі:

Паспорти-книжечки поза законом. На власників чекає великий обмін?

У травні Тарас Кремінь рекомендував Верховній раді внести зміни до положення про паспорт громадянина України, аби той містив лише державну мову. Оскільки нині дані про громадянина у паспорті-книжечці дублюється російською.

За словами мовного омбудсмена, важливу ініціативу про усунення з паспорта даних російською вже підтримали у профільному комітеті Парламенту.

Тарас Кремінь зазначив, що

зараз не йдеться про те, що біометричні та паспорти у формі книжечки, які є на руках у населення, будуть визнані недійсними. За його словами, у країні є випадки, коли українці через релігійні переконання та за рішенням суду отримують паспорти-книжечки.

Йдеться лише про те, що з бланку повністю приберуть російську мову і інформація про громадянина України не буде дублюватися мовою ворога.

Це нововведення мало бути ще 2019-го року, коли набув чинності закон про мову. Але з певних причин інновацію не впровадили.

Тим часом, у Державній міграційній службі зазначають, що законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Однак у даний час законодавством передбачено обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку за бажанням власника.

ДМСУ також зауважують:

ID-картка видається у всіх випадках, коли необхідна заміна паспорта зразка 1994 року (втрата, крадіжка, псування, зміна прізвища або інших даних власника документа).

 

Крім того, паспорт-книжечка обмінюється на ID-картку, якщо власник не вклеїв фото в паспорт протягом одного місяця після досягнення 25 або 45 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень