Через 15-20 років один працюючий утримуватиме двох пенсіонерів: «дірки» пенсійної системи України

Що означає прогноз прем'єр-міністра Дениса Шмигаля для майбутніх пенсіонерів

Українці старіють і вже через 15 років держава не зможе виплачувати пенсії. У цьому переконаний прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Що робити майбутнім пенсіонерам, які зараз утримують на свої податки чиновників? У цьому розбиралися журналісти «НВ Бізнес».

Очільник Кабміну констатував, що причина його прогнозу криється у зменшенні кількості працездатного населення країни.

Каже, нація старіє і вже є проблеми «з людським капіталом»:

Україна як частина старої Європи не відтворює своє населення… Це звичайна математика і економічна демографія, — заявив Шмигаль під час виступу з лекцією у Львівському політехнічному університеті.

Через це потрібно запускати накопичувальну пенсійну систему – додатково до наявної солідарної, вважає прем’єр.

Ще один вид пенсійних відрахувань хочуть ввести вже у 2021 році.

Кожен з нас повинен подумати про свою пенсію з молодого віку, — резюмував голова уряду країни, трудова міграція з якої є однією з найбільших в Європі, а перекази заробітчан — основним фактором макроекономічної стабільності.

Що означає прогноз прем'єра

Як розповів керуючий локальними активами фінансової групи ICU Григорій Овчаренко, йдеться у цьому випадку, очевидно, про зміну відношення власних доходів ПФУ і витрат бюджету.

У перспективі через 15 років без збільшення витрат бюджету розмір (середньої) пенсії по відношенню до (середньої) заробітної плати може зменшитися з нинішніх 30% до рівня менш як 20%, що вдвічі нижче за обов’язкові для України рекомендації Міжнародної організації праці.

 

Складно сказати, наскільки обтяжливим для бюджету буде рівень витрат на пенсійне забезпечення, але це призведе до зменшення витрат на інші соціальні статті: освіту, медицину тощо, — пояснив він висловлювання Шмигаля.

Як зазначила керівниця департаменту з маркетингу та продажів компанії з управління активами ОТП Капітал Світлана Парандій, питання демографічної ситуації в Україні активно обговорюється кілька останніх десятиліть.

За її словами, щороку співвідношення «працююче населення VS пенсіонери» перекошується в бік останніх:

За такої тенденції через 15-20 років один працюючий утримуватиме вже не одного, а двох пенсіонерів. А це означає, що громадяни, яким зараз 40−45 років, під час виходу на пенсію будуть отримувати ще мізерніші соціальні виплати у порівнянні з нинішніми пенсіонерами, — сказала вона.

Накопичувальна пенсійна система: чому без неї ніяк

Експерти стверджують, що запуск накопичувальної пенсійної системи знизить навантаження на нинішню — солідарну — систему, забезпечивши майбутніх пенсіонерів нормальною пенсією.

Запуск накопичувальної системи дозволяє доповнити виплати з пенсійного фонду власними заощадженнями, сформованими за рахунок додаткових внесків або їх перерозподілу, а також інвестиційного доходу, отриманого за період накопичень.

 

Ця система передбачає паритетні внески працівника і роботодавця у різних пропорціях, що натомість стимулює як внески працівника, так і підвищення рівня легальної заробітної плати, — сказав Овчаренко.

Як додала Парандій, планується, що в накопичувальний фонд буде відраховуватися певний фіксований відсоток від заробітної плати працівника. І в цьому є значна перевага, адже пенсійна виплата корелюватиме з доходом, який особа отримувала протягом працездатного періоду.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень