Хто з українців ризикує лишитися без пенсії. Через стару пенсійну систему

Думка економіста

Суттєво підвищити пенсії в Україні не вдасться.

Зараз у країні спостерігається чималий дефіцит Пенсійного фонду. Частину виплат уже фінансують коштом державного бюджету, розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

Кількість пенсіонерів вища, ніж офіційно зайнятих українців. Тому у нас відносно небагато платників податків до Пенсійного фонду. Частина зарплат перебуває «в тіні», а податки надходять тільки з офіційної частини доходів. Дехто взагалі працює неофіційно, тобто не платить єдиний соціальний внесок. Податки фізособам-підприємцям нараховують із розміру мінімальної заробітної плати.

 

З іншого боку - щороку зростає офіційна зарплата. Тому збільшуються відрахування. Але й пенсії потрібно підвищувати. Через це дефіцит Пенсійного фонду зберігається, - пояснює економіст.

Економіст Ярослав Жаліло

Жаліло додав, що проблему можна розв’язати за допомогою пенсійної реформи.

Зокрема, треба перейти від солідарного до накопичувального рівня пенсійної системи.

Можна накопичувати гроші на майбутню пенсію на власному рахунку у відповідних пенсійних фондах. Але це треба робити протягом усього життя.

 

Покращити ситуацію вже не вдасться людям передпенсійного віку чи нинішнім пенсіонерам. Вони можуть розраховувати лише на перерахунок у випадку зростання прожиткового мінімуму. Ті, хто може працювати на пенсії, продовжуватиме заробляти страховий стаж, - каже експерт.

За його словами, проблеми чекають українців, які у 1990-ті з різних причин офіційно не працювали. Тоді вони не отримували страхового стажу, норми за яким зростають щороку.

Незабаром більшість громадян, які досягнуть пенсійного віку, не матимуть необхідного стажу. Вони змушені будуть працювати далі, або отримувати мінімальну соціальну допомогу. З іншого боку - зберігається максимальний розмір зарплати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок (15 мінімалок, з 1 вересня – це 75 тис. грн).

Якщо ж людина офіційно отримує більшу зарплату, то на залишок податок уже не нараховують, резюмував економіст.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень