Через скасування мита українці скуповують авто в Європі. На кордонах – кілометрові черги

«Завозять все що хочеш, є бідні, є багаті» (с)

Закон про «нульове» розмитнення автомобілів набув чинності 5 квітня. Йдеться про документ щодо скасування мита на всі імпортні товари, куди входять й автівки.

На українсько-польському кордоні уже утворилися черги з автівок на єврономерах, які масово ввозять українці.

Адже на період дії воєнного стану можна не платити за них ні мита, ні інших податків - крім пенсійного та військового збору.

На українсько-польському кордоні на кілька кілометрів розтягнулася черга з автівок, які везуть в Україну під нульове розмитнення. Самостійно та автовозами, йдеться в ТСН.

— Завозять все що хочеш, є бідні, є багаті, - кажуть в черзі.

Євгенія та Анатолій – подружжя з Черкащини. Показують автівку, яку придбали у Польщі. По машину їхала дружина, бо чоловікам до 60 років виїзд за кордон заборонений. У черзі простояла півтори доби.

— Два місяці досвіду вона має, в цьому році отримала тільки права. То було дуже страшно. І перший раз в неї виїзд за кордон був, - розповідає Анатолій.

Євгенія – фармацевт, чоловік – залізничник. Розповідають: якби не нульове розмитнення, то таку автівку за 2100 євро змогли б придбати лише за кілька років, відкладаючи гроші.

У відділі митного оформлення кажуть, машини ввозяться здебільшого бюджетні, є навіть биті. Оформлення одного авто в середньому займає близько години.

— Зазвичай оформляються транспортні засоби в ціновому діапазоні від 2 до 5 тисяч євро. Є звичайно дорогі автомобілі, але їх надзвичайно мало, - розповідає начальник відділу митного оформлення Андрій Бойцун.

З 5 квітня, коли закон набув чинності, на Львівщину ввезли близько 1,5 тисячі машин з іноземною реєстрацією. Це легковики, мікроавтобуси, вантажівки, мотоцикли та причепи.

— Фізичні особи, громадяни України взагалі не сплачують жодних платежів.

 

Вони звільнені від сплати ввізного мита, акцизу та сплати ПДВ.

 

Це спрощення робилося, щоб економіка почала відновлюватися та пристосовуватися до нових реалій війни, - пояснює в.о. начальника Львівської митниці Данііл Меньшиков.

Завдяки «нульовому» розмитненню українці економлять в середньому 30% від вартості автомобіля.

— Я планував в січні собі пригнати «Пасат», цікавився в брокерів, ціна за розмитнення мені тоді виходила 6 тисяч доларів без машини. Це дуже дорого, зараз мені машина вийшла наполовину дешевше, - каже львів’янин Тарас.

Здавалося через такий закон бюджет навпаки недотримає кошти, та експерти  пояснюють у чому логіка.

— Будь-яка активність громадян чи підприємницька, чи звичайний громадян України, які пересуваються, купують товари, відвозять батьків до лікарні, займаються перевезеннями, це в будь-якому випадку дає поштовх економіці і економіка оживає, - зазначає адвокат громадської організації «Авто євро сила» Іван Казачук.

Дію закону припускають експерти, продовжать разом із воєнним станом. Черги з автівок зараз є на пунктах пропуску Шегині та Рава-Руська.

Митники просять громадян, які ввозять автомобілі, обирати інші пункти перетину, щоб не сповільнювати гуманітарні вантажі, які прямують в Україну.

Сайт Радіо ТРЕК уже повідомляв про закон №7109

Документ тимчасово, з 1 квітня 2022 року і на період дії воєнного стану звільняє від ПДВ операції з ввезення товарів суб'єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім фізичних та юридичних осіб, які обрали ставку єдиного податку, визначену підпунктом 1 пункту 293.3 статті 293 ПК.

Також з 1 квітня і на період дії воєнного стану звільняються від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Важливо

  • Вказане звільнення від оподаткування не стосується товарів із росії.
  • Платежі, що скасовані зараз, не потрібно буде платити і по завершенню дії воєнного стану.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень