До 170 тис. грн штрафу і конфіскація: життя «євробляхерів» зміниться назавжди. Завтра

Пільговий період розмитнення скінчився

Сьогодні, 10 листопада, закінчується пільговий період розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації (при цьому, учасники АТО/ООС мають додаткові 90 днів). Відзавтра власників «євроблях» починають штрафувати.

Суми – немаленькі.

 

ХТО, КОЛИ й НА ЯКУ СУМУ може штрафувати порушників

Штрафувати власників автомобілів на іноземній реєстрації, які порушили терміни розмитнення, можуть не лише поліцейські, а й митники.

З 11 листопада поліція має право зупиняти нерозмитнені «євробляхи» та накладати на їх власників штрафи у 8500 грн, а після цього – передавати дані про ці авто до Держимтслужби. Митники, своєю чергою, стягуватимуть штрафи за перевищення термінів ввезення автомобілів. Лише після оплати цього штрафу автомобіль можна буде вивезти за кордон або розмитнити в Україні.

Нерозмитнення поліція розглядатиме як порушення ст. 121, де є пункт про керування нерозмитненим авто. Це передбачає штраф для водія у 500 неоподаткованих мінімумів, що становить близько 170 тис. грн.

Між тим, оштрафувати можуть і за керування автомобілем особою, яка не ввозила автомобіль до України. При повторному порушенні штраф становитиме 17 тис. грн.

При цьому власник євробляхи, як і раніше, зобов'язаний вивезти її з митної території України, інакше його знову оштрафують.

Митники, до слова, можуть не тільки оштрафувати за перевищення терміну тимчасового ввезення чи транзиту автомобіля більш як на 30 діб, а й конфіскувати авто. Таке ж покарання передбачене і за втрату цих машин (наприклад, якщо їх розібрали чи знищили).

КОНТЕКСТ:

  • Пільгове розмитнення тривало з 15 червня. Вживані авто з європейською реєстрацією, від року випуску яких минуло понад 5 років, які були ввезені на територію України до кінця 2020 року, можна було розмитнити за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку.
  • Пільги були передбачені для легкових авто та вантажних транспортних засобів масою до 3,5 т. 
  • Вартість розмитнення залежала від віку авто та об’єму двигуна: що більший об’єм і старша автівка — то більшою була сума розмитнення. В середньому – від 1 до 3 тис. доларів. 
  • Крім того, для пільгового розмитнення треба було заплатити обов’язковий внесок у 8500 грн. 
  • Раніше стало відомо, що з 15 листопада в Україні правоохоронці почнуть проводити спецоперацію під назвою «Рапіра». Її мета – виявлення та притягнення до відповідальності власників авто на іноземній реєстрації, які порушили митне законодавство.

Джерела: Суспільне, Громадське, УНІАН, Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень