Це просто сюр? Дві країни запускають власну валюту, аби зменшити вплив долара та євро

Рішення ухвалили представники найбільших економік Південної Америки

Бразилія та Аргентина хочуть випустити власну валюту, аби позбутися залежності від євро та долара. Очільники країн уже провели офіційну зустріч з цього приводу, пише сайт ProГроші.

Нова валюта має поки робочу назву «сюр», що означає південь.

Якщо заплановане Аргентині та Бразилії вдасться, то у світі з'явиться другий за обсягом ВВП валютний союз.

Ми вирішили рухатися вперед у дискусії щодо спільної південноамериканської валюти, яка може використовуватися як для фінансових, так і комерційних потоків, зменшуючи операційні витрати та нашу зовнішню вразливість, – йдеться у спільному виступі президентів Альберто Фернандес та Лула да Сілва.

Розпочнуть роботу з вивчення параметрів, які включають всі питання процесу, починаючи від фіскальної політики до ролі центральних банків.

До участі у проєкті запросили й інші країни Південної Америки, аби краще дослідити механізми торгової інтеграції валюти. Введення нової валюти не відбудеться одномоментно, на це можуть знадобитися роки, аби валютний союз охопив всю Латинську Америку та вийшов на провідні позиції.

Так, наприклад найбільший союз – євро – створювали протягом 35 років. Він охоплює близько 14% світового ВВП у доларовому еквіваленті. Експерти прогнозують, що сюр (якщо назва залишиться) матиме втричі менше охоплення, тобто 5% ВВП, але навіть це зробить його другим за величиною союзом.

У найближчій перспективі валюта існуватиме паралельно з бразильським реалом та аргентинським песо. Сьогодні у світі є інші валютні блоки, наприклад, франк (застосовується деякими африканськими країнами) та східнокарибський долар. Але їхня частка у ВВП набагато менша, тож конкурувати з новим союзом вони не зможуть.

Джерело: ProГроші

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень