«Це особливо дратує», - мінуси життя в країні ЄС очима українців

Часто життя тут здається повільнішим, ніж на Батьківщині

Словаччина — це чудовий варіант для тих, хто цінує порядок, спокійне й розмірене життя. Країна сподобається людині, яка готова пожертвувати звичним життям на користь комфорту, - йдеться у блозі освітнього центру Slovak Study

Тут описуються плюси та мінуси життя в цій країні ЄС.

Проживши в країні деякий час, іммігранти відзначають такі переваги держави:

  • Доброзичливі гостинні люди. Словакам не властива віра в стереотипи. Незалежно від раси, національності й релігійних поглядів, гостей країни не зустрічають з упередженим ставленням та осудом.

Антиросійський мітинг українців у Словаччині

  • Низький рівень злочинності. Одні з головних криміногенних чинників — алкоголізм і наркоманія, які є досить рідкісним явищем у державі. Крім цього, словаки не конфліктні. Вони сумлінно дотримуються загальноприйнятих норм. Наприклад, ніхто не стане галасувати в багатоквартирному будинку після 21:00.
  • Дотримання етики ПДР. Водії дотримуються правил. Перевищення встановлених обмежень швидкості й аварії є великою рідкістю. Пішоходи також шанобливо ставляться до ПДР. Ви навряд чи побачите дітей, що перебігають дорогу, або нетерплячих людей, що не дочекалися на зелений сигнал світлофора.
  • Безкоштовна освіта. Навчання в школах і вищих навчальних закладах безкоштовне. Основною умовою вступу до закладів є знання словацької мови.

  • Розвинена інфраструктура. У Словаччині немає звичних для громадян України областей. Замість цього до складу країни входять 8 країв. Вони поділяються на райони. Дістатися з одного пункту до іншого можна за декілька годин.
  • Простота отримання посвідки на проживання. Особливо ця можливість приваблює підприємців. Умови для посвідки на проживання з метою ведення бізнесу в Словаччині є одними з найпростіших у Європі.
  • Приємний клімат і неймовірна природа. Зими на території країни снігові, але відносно м’які порівняно з українськими. Температура рідко падає нижче за –7 °C. Улітку тепло й волого. Завдяки великій кількості лісів і парків спеки практично не буває.
  • Сприятливі умови для активного способу життя. У країні добре розвинені багато видів спорту. Цьому сприяє природна різноманітність. Незважаючи на невелику територію, держава розташована в декількох географічних зонах. Узимку всі катаються на лижах і ковзанах, а влітку — на велосипедах. Популярними є походи до гір і лісів.

Оравський замок у Словаччині

Мінуси життя в Словаччині

Переїхавши з однієї країни до іншої на постійне проживання, можна знайти недоліки, які були непомітні, коли ви відвідували державу як турист. Словаччина не є винятком. До її мінусів належать:

  • Повільність. Ця властивість особливо дратує, коли доводиться взаємодіяти з якими-небудь державними організаціями. Словаки сумлінно виконують і дотримуються законів. Але до поспіху вони не звикли та можуть відкладати прості завдання «на потім».
  • Складнощі з наданням професійної медичної допомоги. Лікар виїжджає тільки до хворих у важкому стані. В інших випадках доводиться вирушати до лікарні самостійно або виконувати рекомендації фахівців, отримані телефоном.
  • Мала кількість цілодобових магазинів та аптек. Більшість підприємств у сфері торгівлі працюють тільки до 20:00—22:00. У вихідні навіть аптеки можуть бути зачинені.
  • Дорогі комунальні послуги та мобільний зв’язок. В основному ціни в країні практично не відрізняються від українських. При цьому щомісячні витрати на житлові послуги й поповнення рахунку телефону відчутно вищі.
  • Мовний бар’єр. Англійською з місцевих жителів, особливо старшого покоління, ніхто не спілкується. Словацька схожа на українську й російську мови, але в деяких іммігрантів виникають труднощі з розумінням.
  • Людина, що переїхала на підставі статусу індивідуального підприємця, зобов’язана перебувати в країні щонайменше 183 днів на рік. Часто це незручно, адже ведення бізнесу потребує відряджень.

Одна з вулиць у Братиславі

Як пристосуватися до життя словаків?

Деякі іноземці спочатку не можуть звикнути до розміреного стилю життя в Словаччині. Здається, що в Україні все робиться швидше, а порядки не такі суворі.

Для того щоб звикнути до правил, потрібен час. Треба навчитися поважати інших: не галасувати ввечері у квартирі, не розпалювати багаття в недозволених місцях, цінувати працю будь-яких робітників, - зазначається у порадах освітнього сайту.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень