Тут нікому не цікава твоя вища освіта, - чи можна прожити на виплати біженцям у Словаччині та де наші знаходять там роботу?

Наскільки привабливою є ця країна для українців?

Знайти роботу за фахом українцям досить складно в будь-якій країні – через мову і необхідність підтверджувати диплом.

В Словаччині прожити на невеличку допомогу від держави (192,4 євро на родину з дітьми) складно. Тому українські біженці намагаються знайти роботу.

Скільки платять українцям у Словаччині

Право тимчасового захисту (статус біженця) дає право легально працювати на території Словацької республіки, отримувати середню і вищу освіту, ходити дітям до школи, а також користуватись медичними послугами.

Через необхідність підтверджувати диплом і перепрофільовувати освіту багато з наших співвітчизників погоджуються на низько кваліфіковану працю.

Здебільшого йдуть працювати на промислові заводи, фабрики де треба працювати біля конвеєра та виконувати механічні дії. Або в прибирання.

При роботі в клінінгу оплата відбувається за домовленістю, залежно від того, який це об’єкт: торгівельний центр, готель, гуртожиток, офіси, підземний паркінг, приватна квартира чи миття вікон після будівництва багатоповерхівки. Погодинна ставка – від 5 до 10 євро за годину.

Якщо робота знайдена через агентство, то фірма бере свій відсоток, натомість забезпечує адресами приватних квартир.

Так само багато вакансій пропонується на кухні. Можна знайти роботу помічника кухаря чи мийника посуду. Багато наших жінок працюють в їдальнях, ресторанах, пекарнях, кафе  миють посуд чи нарізають овочі для майбутніх страв. Тут погодинна оплата, яка залежить від рівня закладу та від особистого ставлення керівництва до українців.

Тут нікому не цікава твоя вища освіта, якщо ти працюєш біля станка і погано знаєш мову.

У Словаччині також популярні сезонні роботи, такі як збір полуниці, чорниці чи інших ягід на полях сусідньої Угорщини. Польові роботи з висадки дерев в містах та містечках Словаччини, посадка овочів чи збір врожаю в господарствах. В кожному виді такої праці існують свої норми, які треба виконати за один день.

Чоловіки часто влаштовуються на будівництво, автосервіси, агровиробництво. Це більш-менш стабільна робота. В галузі будівництва цінують майстрів з укладання плитки, фасадів, встановленню вікон, дверей, перекриття дахів та інших роботах на об’єктах будівництва.

Також для українців є вакансії водіїв громадського транспорту (трамваї, автобуси, тролейбуси). Тут заробітна плата фіксована, виплачується раз на місяць. Залежить від округу та відстані: від 950 до 1400 євро на місяць.

Найбільш вдалими й успішними серед українських біженців виявилися косметологи, масажисти, перукарі, майстри манікюру, перманенту та всіх інших послуг краси та здоров’я.

Попит на наших майстринь в країнах Європи дуже великий, і Словаччина не є винятком. Навіть якщо спочатку знання мови не дозволяє влаштуватись в салон, завжди можна приймати клієнтів вдома та орієнтуватись не на словацьких жінок.

Наших біженців всюди багато, і вони прийдуть скоріше до українського майстра, аніж іноземного. Будуть шукати його серед рекомендацій знайомих, в тематичних групах, соцмережах та за оголошеннями.

Джерело: РБК

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень