Це не суржик: 6 українських слів, які можна сміливо використовувати у своєму мовленні

Видите?

Не всі слова, які схожі на російські, є суржиком чи калькою, більшість таких лексем мають праслов’янське походження. Розповідаємо, яких слів не варто уникати у своєму повсякденному спілкуванні, бо вони є в українській мові.

Які слова помилково вважають суржиком, хоча вони є в українській мові

  • Строїти. Ця лексема має праслов’янське походження – srtojь «порядок», тому є в багатьох мовах індоєвропейської групи, в українській також.  
  • Многий. Напевно, кожному відоме привітання «многая літа». Це слово також виходить з праслов’янської мови, також воно є в українській мові та багатьох інших східнослов’янських.  
  • Рихлий – позбавлений свіжості, пружності, наприклад, рихла шкіра. Лексема належить до східноєвропейських мов, є також у польській, голландській, словацькій і чеській.
  • Давити – тиснути. Це слово наслідували із праслов’янської практично всі сучасні східноєвропейські мови. Від нього утворилося багато похідних лексем – давка, давитися, давило.
  • Празник. Це архаїзм, яким наші предки називали свій вихідний день. Також прикметником «празний» у давнину характеризували ледачих людей.
  • Інтерес. Лексема походить від латинського слова «interesse» – мати важливе значення, бути цікавим. До української мови слово потрапило через німецьку та польську мови.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень