Їх зможуть вимовити не всі: назвали три найдовші слова в українській мові

Як вони звучать?

В українській мові існують слова-рекордсмени за кількістю літер. Зокрема, виділяють трійку таких слів, які не кожний українець зможе вимовити з першого разу. 

Так аж із 30 літер складається назва хімічної речовини «дихлордифенілтрихлорметилметан». Щоправда, ми частіше називаємо її ДДТ або дустом. Це хімікат, який часом використовують у сільському господарстві для боротьби з комахами-шкідниками. Речовину у багатьох країнах визнали небезпечною і заборонили до використання.

На одну літеру довшим є слово, яке внесли до Книги рекордів України, як рекордне за цим показником. Аж 31 літеру містить прикметник «рентгеноелектрокардіографічного». І ви цілком можете уявити собі людину, яка бігає по поверхах поліклініки у пошуках рентгеноелектрокардіографічного кабінету. Отже, хоч це і спеціальний термін, у побутовому мовленні він теж використовується.

Певні суперечки викликає слово, яке містить аж 38 літер, щоправда, з двома дефісами. Це знову хімічна назва «а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота». Навіть у профільних письмових джерелах воно з’являється вкрай рідко. Так цю назву одного разу використали у журналі «Хімічна промисловість України».

На додачу можна згадати також про найдовшу українську абревіатуру. У скороченні ЦНДІІТЕДМТП цілих 11 літер, що відповідає чималенькому повноцінному слову. Позначають ним «Центральний науково-дослідний інститут інформації й техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень