Будівельний експерт розповів, які будинки здатні витримати обстріл

А в підвали яких краще не спускатися під час повітряної тривоги

Будівельний експерт Едвард Пухаєв розповів, які типи будинків можна назвати більш стійкими до руйнування, у порівнянні з іншими. Вони, мовляв, можуть витримати артудари поблизу та обстріли. В інших же, навпаки, ховатися не варто, навіть у підвалах.

Так, якщо ви живете у будинках, які зводили до 1920 року, потрібно мати на увазі, що це цегляні будинки з дерев’яним перекриттям. Через стовідсоткову ймовірність пожежі  під час обстрілів обов’язково потрібно залишати такий будинок і спускатися до підвалу або ж шукати бомбосховище неподалік.

Будинки, зведені до 50-х років, можуть бути як з бетонним, так і з дерев'яним перекриттям. Тут потрібно знати технічні характеристики кожної конкретної будівлі. Однак краще перестрахуватися і залишити такий будинок під час обстрілу. Тим паче, що більшість будинків 50-х будувалися із бомбосховищами, у яких і варто ховатися під час повітряної тривоги.

Цегляні радянські будинки 50-80 років і панельні будинки 70-80 років є, на думку експерта, найбільш ненадійною конструкцією через лавиноподібний тип їх обвалення. Тож у разі тривоги потрібно негайно спустися на середні поверхи таких будинків, а також стежити, щоб між місцем вашого перебування та місцем ймовірного влучення було щонайменше дві стіни (правило двох стін), одна з яких зможе прийняти на себе удар, а друга — «зловить» уламки від першої. Ідеальним місцем є сходова клітка, каже експерт.

Підвал — відносно безпечне місце в будинку під час обстрілів, але тільки НЕ в панельних будинках.

 

«Хрущовки» і «брежнівки» вкрай незахищені від обвалів, тому підвали таких будинків можуть виявитися справжньою пасткою для людей, які там ховаються.

Будинки, збудовані у 2000-2010 роках, переважно цегляні. Конструкція  цегляних споруд, збудованих у нульових роках теперішнього століття — непоганий варіант порівняно з панельними будинками, але вони програють в безпеці новобудовам.

Найбезпечнішими будинками експерт вважає новобудови, зведені в період від 2010 року до 2022 року.

Експерти зазначають, що монолітно-каркасні будівлі новобудов найкраще дають раду із захисною функцією. Саме такий тип будівель найбільш розповсюджений у сучасному житловому будівництві. Тому, якщо ви живете у багатоквартирному будинку, побудованому у цьому тисячолітті, ваші шанси, що споруда вціліє, помітно збільшуються (у разі непрямого влучання у будівлю!)

Читайте також: Що робити й де треба ховатися під час обстрілів із різних систем озброєння, - пам’ятка

Як організувати укриття у власному домі? (+ФОТО)

Мусимо наголосити, що після оголошення повітряної тривоги краще покинути приміщення і пройти до найближчого укриття чи бомбосховища. Так ви збільшуєте свої шанси залишитися живим і неушкодженим у разі «прильоту».

Джерело: varta1

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень