Щось летить: як розпізнати ракету за звуком і що робити

Куди ховатися найкраще, а де залишатися - не варто

Розпочалася 230-та доба героїчного протистояння України російському агресору Та, на жаль, питання як розпізнати політ ракети чи снаряда і як правильно діяти у такій ситуації не втрачає актуальності...

Правила поводження нагадує Боярський гуманітарний штаб.

Снаряд (ракету) легко можна помітити та зреагувати. Залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди ракет. Звук ракети, що летить, нагадує свист із шурхотом.

Під час тривоги необхідно зайти в безпечне приміщення, відповідно до розрахункового часу, який є у нашому розпорядженні, і діяти відповідно до таких вказівок:

У будівлі

Внутрішній сходовий майданчик без вікон та зовнішніх стін. Сядьте на сходи і не стійте в прольоті. У багатоповерховому будинку потрібно перебувати мінімум на 2 поверхи нижче за дах. Якщо у будинку всього 3 поверхи, найбезпечніший — середній.

На вулиці

Забудована територія: зайдіть у сховище, метро чи найближчу будівлю. Не залишайтеся у лобі.

Відкритий простір: слід лягти на землю та закрити голову руками. При попаданні ракети найменш вразливе місце — якомога ближче до землі.

В автомобілі

Потрібно зупинитися на узбіччі, вийти з автомобіля та зайти до найближчого метро, будівлі чи сховища. Якщо ви не встигаєте дістатися до будівлі, потрібно залишити автомобіль і віддалитися від нього на безпечну відстань (не залишатися на узбіччі, переступити через бар'єрну огорожу), лягти на землю і закрити голову руками. І лише якщо немає можливості вийти з автомобіля, слід зупинитися на узбіччі і пригнутись нижче рівня скла.

Варто наголосити, що автомобіль не захищає від уламків ракет та снарядів.

  • У міському автобусі — водій зобов'язаний зупинитися на узбіччі та відкрити двері, щоб пасажири могли дістатися до найближчої будівлі. Якщо неможливо дістатися до будівлі за наявний час, потрібно пригнутися нижче рівня вікон і закрити голову руками.
  • Поїзд — пасажири повинні пригнутися нижче за рівень вікон.

ЯК ПРАВИЛЬНО РОЗСТАВИТИ ПРІОРИТЕТИ, КОЛИ ОБИРАЄТЕ ЗАХИЩЕНИЙ ПРОСТІР

Обирайте, зважаючи на час, який вам потрібен, щоб дістатися до укриття - у такому порядку (від найбільш надійного укриття до мінімально допустимого):

  • бомбосховище
  • метро
  • внутрішній під’їзд без вікон
  • внутрішнє приміщення, де мінімум зовнішніх стін, вікон і дверей

При цьому, не обирайте душ або туалет, і тримайтеся подалі від кераміки, фарфору та скла

Ще одна важлива порада:

Не виходьте з укриття, не почекавши хоча б 10 хв після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай ведеться уточнення результатів стрільби і коригування вогню, або ж зміна позицій.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень