Борги ростуть з геометричною прогресією: комунальні послуги, які українці оплачують найгірше

Лише за місяць сума боргу зросла на 2,2 мільярда гривень

В Україні зросла заборгованість за оплату комунальних послуг. Ситуація особливо погіршилася через війну. Станом на 1 грудня 2022 року за житлово-комунальні послуги українці заборгували 35,35 мільярда гривень. І тільки за місяць сума боргу зросла на 2,2 млрд грн, - повідомляє ProГроші.

Скільки й за які послуги боргують в Україні:

  • опалення та гаряча вода — 24,4 млрд грн;
  • водопостачання — 7,4 млрд грн;
  • управління багатоквартирним будинком — 2,21 млрд грн (цифра з репрезентативної вибірки найбільших компаній з управління багатоквартирними будинками);
  • вивіз сміття (поводження з побутовими відходами) — 1,28 млрд грн.

Нагадаємо, що до закінчення воєнного стану в Україні заборонено стягувати заборгованість за комунальні послуги. Принаймні зараз відповідальність за борги не настане для таких категорій населення:

  • Тих, хто мешкає у територіальних громадах, розташованих у районах проведення військових (бойових) дій.
  • Ті, що перебувають або перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
  • Стягувати борги за житлово-комунальні послуги також заборонено за нерухомим майном, яке є місцем постійного проживання фізичної особи та було знищено чи пошкоджено внаслідок військових (бойових) дій.

Частину боргів за комунальні послуги окремим категоріям громадян можуть списати. Зараз у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

Списати борг можуть за період, коли на території, де перебуває житло громадян, відбувалися активні бойові дії проти російських окупантів. Тож за деякі послуги за цей час можуть списати борги за:

  • за управління багатоквартирним будинком; з постачання та розподілу природного газу для потреб побутових споживачів;
  • за постачання та розподілу електричної енергії;
  • за постачання теплової енергії; з постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення;
  • за послуги поводження з побутовими відходами.

Джерело: ProГроші

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень