Битва з бляшками, або Як часто треба здавати аналізи на холестерин

Spoiler – здавати треба, навіть якщо нічого не хвилює

Організм не може існувати без холестерину. Але його надлишок підвищує ризик появи бляшок, які можуть спровокувати інфаркт та інсульт.

Рівень холестерину показує аналіз крові на загальний холестерин, який відображає стан ліпідного обміну. Такий аналіз призначають, аби оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і метаболічних зрушень.

Клінічна норма показника холестерину – нижче 5,0 ммоль/л. У ВООЗ вважають, що це граничне значення є безпечним з огляду розвитку серцево-судинних захворювань.

Раніше нормою холестерину в крові у жінок вважалося 7,0 ммоль/л, але через високу смертність від інфарктів та інсультів показники норми переглянули.

Підвищений холестерин насамперед вказує на ризик розвитку серцево-судинних захворювань та пошкодження судинних стінок, захворювання щитоподібної залози (гіпотиреоз) та порушення у роботі нирок та печінки.

У разі підвищеного холестерину лікарі зазвичай призначають додатковий розширений скринінг.

Чи проблема, якщо холестерин знижений?

Оскільки холестерин активно витрачається на відновлення пошкоджених органів, тканин та клітин, знижений холестерин свідчить про запальні процеси в організмі та гострі захворювання. Також зниження рівня холестерину може бути наслідком хірургічних втручань та бактеріальних захворювань, у тому числі респіраторних.

Більшість холестерину синтезується печінкою для жовчних кислот, за низького показника холестерину потрібно виключити захворювання печінки.

Аналіз на холестерин треба здавати раз на рік. Це треба робити навіть якщо людину нічого не турбує.

На результат аналізу може вплинути будь-який гострий стан після хірургічних втручань або при гострій бактеріальній інфекції. Тож перш ніж здавати аналіз, краще почекати повного відновлення — від одного до трьох місяців залежно від захворювання. Також до заниження показників може призвести стрес, оскільки холестерин витрачається синтез кортизолу — гормону стресу.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень