Більшість грошей на охорону довкілля Рівненщини використовуються для прибирання куп сміття

А на решту - дріб'язок

Більшість коштів з природоохоронних фондів на Рівненщині йде на прибирання смітників.

Нині на залишках у природоохоронних фондах області лежить 21 мільйон гривень.

Щороку на заходи з охорони довкілля витрачається від 6 до 10 мільйонів. Цього року за перше півріччя витратили 915 тисяч. Торік - менш як 5. Це пояснюється карантинними заходами й зменшенням шкідливих викидів. 

Найбільше йде на прибирання сміттєзвалищ, говорить директор департаменту екології Володимир Захарчук:

Однією з проблем є їх одноманітність використання. Якщо громада й використовує ці кошти, то використовуються вони, як правило, на ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ. За останні 5 років: 54% всіх видатків – на поводження з відходами.

Чиновник пояснює, що окрім прибирання сміття налічується ще 84 можливих способів покращити стан довкілля у 10 напрямках.

До прикладу, інвентаризація забруднюючих підприємств чи паспортизація сміттєзвалищ. За його словами, в області є чимало таких фірм, які забруднюють довкілля, але податків за це не сплачують. Крім того, реєстрація такого підприємства дозволяє стежити за викидами біля нього.

Варто зазначити, що більшість екологічного податку складається з плати за забруднення атмосферного повітря. А ось на боротьбу з забрудненням йде 0,01% з природоохоронних фондів.

Володимир Захарчук говорить, що внаслідок децентралізації кількість місцевих фондів зменшилася з 364 до 64.

Це позитивний момент, адже тергромади зможуть акумулювати кошти й використовувати їх на більш вагомі та актуальні роботи, - каже чиновник.

 

Нині ж 20 млн залишків «лежать мертвим грузом», - каже Захарчук. Попри це громади подали до обласного бюджету 44 запити на виділення в загальному 96 мільйонів гривень для заходів з охорони довкілля.

 

Маючи власний ресурс, вони просять ресурс з обласного бюджету.

Водночас громадам треба виявити свої проблеми й тоді робота почне давати позитивний ефект для екології.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень