Безробітні українці змушені повертати державну допомогу. В яких випадках?

Йдеться про 25 тисяч гривень, які витрачають на освітні курси кожного безробітного

На сьогодні в Україні діють програми для людей, які через війну залишилися без роботи. На базі служби зайнятості вони можуть опанувати новий фах, і держава передбачає по 25 тисяч гривень на кожного безробітного, який захоче опанувати нову професію. Проте, якщо після підвищення кваліфікації людина не знайде роботу – гроші державі, витрачені на освіту, доведеться повернути.

Про це йдеться у постанові №264: безробітні, які пройдуть навчання і не влаштуються на роботу, повинні повернути всі гроші, витрачені на їх освіту назад державі.

Схема уже працює. Безробітні можуть отримати ваучери у центрі зайнятості на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації та навчання. Раніше кошти на перекваліфікацію були доступні лише ветеранам війни. Зараз таку можливість мають і безробітні. Термін навчання становитиме до 10 місяців.

В яких випадках доведеться повертати гроші

  • Якщо безробітний вирішить зупинити навчання, але не матиме на те дійсно вагомої причини
  • Якщо через 30 днів після навчання відмовиться працювати за новим фахом

У таких випадках безробітний зобов'язаний відшкодувати службі зайнятості, яка уклала з ним договір про професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проживання в період навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу або роботодавця та у зворотному напрямку, попередній медичний, психіатричний та наркологічний огляд.

Якщо безробітний успішно проходить курси, йому потім дається 15 днів на пошук роботи за новою професією. Якщо він у цей термін не вкладеться, то 25 000 грн доведеться повернути до державного бюджету.

Якщо безробітний проходить навчання, щоб потім зайнятися бізнесом, то протягом 30 календарних днів після здобуття освіти він має відкрити ФОП або зареєструватися як юридична особа, щоб не повертати гроші. 

Джерело: На пенсії 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень