За воду, газ та інтернет платять однаково: що найбільше дивує українців у Португалії?

Цікаві деталі життя у Порті

Гордість португальців - традиційна плитка азулежу

Португалія прийняла чимало українців. Зокрема, й біженців. Багатьом тут подобається, хтось нарікає.

Про особливості життя в цій країні (винайм житла, зарплати, інші деталі) розповідає TransferGo 

Житло здають без меблів

В Португалії як у великих, так і у маленьких містах існує дефіцит житла для довгострокової оренди. Тому ціни на житло в цій країні доволі високі.

Наприклад, маленька однокімнатна квартира в невеликому місті обійдеться десь у 350-400 євро.

 

А у великому місті, такому як Лісабон або Порту, за таке житло доведеться заплатити 700-800 євро.

 

Оплата за трикімнатну квартиру для сім'ї в столиці може доходити до 1 500 євро на місяць.

Це при тому, що середня зарплатня по країні становить трохи більше тисячі євро на місяць.

Зазвичай при винайманні житла треба оплатити на певний період наперед – від 3 до 6 місяців. Квартири здаються без меблів або з їх мінімальною кількістю. Відтак орендарям треба ще купувати все необхідне для проживання. А якщо квартира вже з меблями – звісно, ціна на оренду буде ще вищою.

Щомісячні платежі: комунальні послуги та страхування авто

Оплата за комунальні послуги в Португалії становить близько 100-120 євро на місяць. Наприклад, на сім'ю з 3 людей треба буде заплатити приблизно:

  • за воду 30 євро;
  • за електрику 25 євро;
  • за газ 15 євро;
  • за інтернет від 25 євро.

Якщо у вас є автомобіль, то також щомісяця треба оплачувати страховку близько 20-30 євро.

Крім цього, власники транспортних засобів щорічно сплачують податок на особистий автомобіль.

Розмір платежів залежить від віку машини, об'єму двигуна та інших характеристик та становить десь 100-200 євро на рік. В деяких випадках податок можна сплачувати поступово щомісяця впродовж року.

 

Як працює громадський транспорт

У великих містах Португалії система громадського транспорту представлена автобусами, трамваями, фунікулерами, метрополітеном та річковим транспортом.

Наприклад, в Лісабоні квиток на метро коштує 1,5 євро, на автобус – приблизно 1,7 євро. Але треба пам'ятати, що ціни на квитки, придбані безпосередньо в автобусі чи трамваї, вищі у порівнянні з придбаними заздалегідь.

Вартість проїзду також залежить від тривалості поїздки та в межах яких зон пролягає маршрут. Водночас місячний проїзний квиток коштує 40 євро.

Транспортне сполучення між містами забезпечують автобуси та потяги.

А от у маленьких містах та селищах місцевого громадського транспорту немає. Зазвичай жителі користуються особистими автомобілями або велосипедами. Середня вартість 1 літру бензину – 1,6 євро.

Якщо подорожувати Португалією на машині, варто пам'ятати, що в країні багато платних автомагістралей. Проїзд по платній ділянці дороги коштує 6-9 євро за 100 кілометрів.

Медичні послуги в Португалії

Медицина в Португалії на високому рівні, але працює за схожою системою, як і в інших країнах Європи.

Тобто, аби відвідати вузького спеціаліста, треба чекати вільного місця кілька тижнів. Тому португальці не відкладають це питання «на потім‎» і при перших симптомах хвороби одразу звертаються до медиків. Проте при гострому болі або загрозі життю пацієнт може звернутися у відділення швидкої допомоги.

Кафе-книгарня

Менталітет португальців

Португальці – добрий, відкритий та гостинний народ. Вони привітно та доброзичливо ставляться до інших. Португальці дуже тепло ставляться до дітей та майбутніх мам.

У португальців дуже цікавий неквапливий розпорядок дня. Зазвичай вони не снідають, а десь о 10 годині випивають філіжанку кави з бутербродом.

Обід у португальців з 12:00 до 14:30, а вечеря з 18:30 до 21:00. У цей час вулиці стають порожніми. Під такий графік налаштовані навіть кафе та ресторани. Якщо ви прийдете не в час обіду або вечері, вам запропонують хіба що каву і бутерброд.

Португальці дуже поважають свою культуру та традиції. Для них найкраща кухня – національна, а найкраща музика – трохи меланхолійні португальські фаду.

Відома ресторація у Лісабоні

Навіть у декоруванні приміщень вони залишаються вірними своїм національним традиціям та використовують керамічну плитку азулежу, яка по праву вважається витвором мистецтва і є гордістю та символом Португалії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень