Про це не заведено говорити: чоловіки, які виїхали з України під час війни, скаржаться на цькування

На кожну новину про виїзд українського чоловіка за кордон під час війни підіймається хвиля хейту

Водночас свою порцію отримують і ті, хто перетнув кордон легально.

Спецпроєкт «Жити далі» від ТСН розповідає про життя за кордоном двох таких українців.

Сергій Григорчук – слабозорий чоловік із Херсона. Зараз мешкає в Іспанії, куди йому допоміг виїхати водій-волонтер.

Коли ми виїжджали з Херсона, я був єдиний чоловік, мене навіть водій спочатку не хотів брати, бо казав, що вивозить тільки жінок та дітей.

Сергій сказав, що майже не бачить, що має інвалідність по зору, показав відповідні документи, що підтверджують, що до військової служби він не підходить.

Крім того, у Сергія троє дітей.

Інший херсонець, Павло Жеребятін - студент з України, який навчається в Іспанії:

Виїжджав з окупації я завдяки перевізникам, при перетині кордону ніяких труднощів не виникло, мені було тоді 17 років.

 І Сергій, і Павло належать до категорії тих, кому виїзд дозволено.

Попри це, розповідають, що відчувають на собі негатив з боку українців.

Сергій Григорчук каже:

Претензії людей я розумію: є країна, є війна, є чоловіки, які мають воювати, працювати. Але коли люди так поводяться в Україні, вони мають собі задати запитання: а чи захочуть люди, які вже побачили інше життя, повернутися, адже це велика проблема. Поїхало дуже багато мільйонів людей, а повертатися в хейт, туди, де тебе вважають зрадником або боягузом, я особисто подумаю декілька разів, чи хочу я в такій країні жити.

Слабозорий чоловік розповів, що працює онлайн, дає уроки шахів, оскільки в Україні працював тренером, грав у збірній України серед спортсменів з вадами зору.

Звісно, я думаю, що робити далі. Мені дуже подобається тут жити, я бачу для себе перспективи розвитку, але я не хотів би повністю розривати стосунки з Україною. Я точно буду повертатися, гостювати, коли все налагодиться, коли ми переможемо.

Студент Павло Жеребятін розповідає, що навчається в Іспанії інституті на електромеханіка та обслуговування автомобілів.

Це мені дуже подобається, бо коли я ще був на навчанні в Херсоні, в мене була схожа спеціальність. Іспанський стиль життя набагато різноманітніший, ніж український, тут більше люблять гуляти, тут більше свят і менше проблем”.

Утім, Павло зізнається, що дуже сумує за батьком і домівкою, дуже хотів би з’їздити додому і побачитися: “Батько зараз у батальйоні, скоро відправка на фронт.

За даними Державної прикордонної служби, щодня 20-30 чоловіків намагаються незаконно виїхати з України. Викрито щонайменше 8 угруповань, які організовували такі схеми. І більшість героїв журналістських матеріалів про тих, кому вдалося, приховують своє справжнє ім’я.

Якщо ви перетнули кордон з порушенням, тобто поза межами прохідного пункту, полями, лісами, річками тікали з України, в такому випадку передбачено лише адміністративну відповідальність, – пояснюють юристи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень