Банк грудного молока: чи потрібний він у Рівному та що завадило його відкрити

Недоношені діти потребують донорського молока

Фото з мережі
Фото з мережі

У 2019 році на базі Перинатального центру у Києві відкрили перший в Україні Банк грудного молока. У ньому збирають, досліджують та обробляють донорське материнське молоко, яким потім годують недоношених малят.  

До речі, у столиці є мама, яка за пів року своїм молоком «вигодувала» майже 150 малюків. 30-річна Євгенія Муромцева, 6 місяців тому народила донечку Емму, має гіперактивацію, тож вона заморожує своє молоко і потім передає його у Банк, повідомляє ТСН.

Аналогічний Банк грудного молока мав з'явитися й у Рівному. Створити його мали на базі Рівненського обласного перинатального центру, вже навіть підготували приміщення та проєктно-кошторисну документацію, однак коштів в обласному бюджеті забракло, для того, аби реалізувати ідею, розповіла Радіо ТРЕК головна лікарка Рівненського обласного перинатального центру Вікторія Єнікеєва:

Вікторія Єнікєва. Фото Радіо Трек.

В Києві у Перинатальному центрі він (ред. – Банк грудного молока) функціонує, ми їздили туди з робочим візитом, вивчали вже, у нас навіть була на виході проєктно-кошторисна документація.

 

У столиці цей Банк створювали разом із поляками та готові були з нами співпрацювати. Однак брак фінансування не дозволив нам це зробити, але проєкт і навіть обласна програма, щоправда, не затверджена, в розробці є. Надалі якщо буде відповідне фінансування, тож цей проєкт можна буде втілити.

 

Ми й приміщення знайшли. Банк молока можна було створити у двоповерховому господарському приміщенні, але разом із ремонтом і оснащенням на це потрібно було 10 млн грн, які в обласному бюджеті не змогли знайти, – розповіла Вікторія Єнікеєва.

Лікарка також розповіла, що материнське молоко чергу прирівнюється до лікарського засобу. Використовують його харчування недоношених діток. А оскільки народжуваність у нашій області є однією з найвищих, тому була потреба у створені Банку молока, де його можна було б зберігати. Важливо, що без Банку грудного молока жінки не можуть ставати донорами молока:

Донорським молоком без відповідної стерилізації та обробки заборонено годувати дітей. Тому що через нього можуть передаватися різні інфекції. А в Банку грудного молока – дотримуються усі технології й режими, – пояснила Вікторія Єнікеєва.

Заступниця начальника Департаменту цивільного захисту й охорони здоров’я Рівненщини Олена Гандзюк розповіла, що ідея створити Банк грудного молока є хорошою, але дорога:

Олена Гандзюк
Олена Гандзюк

Для того, аби його створити потрібний великий перелік дорогого обладнання. Це обладнання та обстеження матерів, які будуть давати донорське молоко. Ідея дуже хороша, позитивна, гуманна, але на той час, коли його планувати створити, кошти не були виділені й Банк молока не відкрили.

 

Якщо створити цей Банк молока у хорошому закладі, наприклад у Рівненському обласному перинатальному центрі, то цього обладнання і ресурсів вистачить не лише для інших пологових будинків області, а й для інших областей. Створювати його у кожному пологовому будинку Рівненщини немає сенсу, адже недоношені діти в основному перебувають у перинатальному центрі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень