Ажіотаж навколо «генераторів» та заборона російської нафти: Чи викличе це дефіцит пального в Україні

Що буде з пальним

Вже в грудні на українців може чекати зростання цін на пальне та його дефіцит.

Власник мережі Prime Дмитро Леушкін розповів, що ситуація на паливному ринку стає напруженою з кількох причин:

дизельна криза в Європі напередодні ембарго на російську нафту, що вступає з 5 грудня. Багато продавців закуповують пальне «про запас», внаслідок чого його на ринку стає менше і купити його для України набагато складніше;

виникли проблеми з постачанням пального морем через дунайські річкові порти, до того ж тарифи на перевезення нафти морем рекордно зросли та продовжуватимуть зростати;

складна ситуація з логістикою на кордоні, зокрема зниження цін на пальне в Болгарії викликало збільшення потоку транспорту туди, що викликало черги бензовозів на кордоні.

Крім того, ситуація погіршується і через ракетні удари окупантів по цивільній інфраструктурі, що призводить до зростання попиту на генератори для електро- та теплопостачання.

Загалом за словами Дмитра Леушкіна, на українців чекають непрості 3 тижні, після чого криза піде на спад до березня, але в грудні на АЗС можуть повернутися черги. Оскільки особливих запасів пального в країні немає. Ціни на пальне, зокрема бензин та дизель, можуть зрости приблизно на 2 гривні.

Однак дефіциту та зростання цін може і не бути. Експерт з паливного ринку Сергій Куюн зауважив, що ситуація не обов’язково виллється в дефіцит, хоча попит на пальне  та зростання цін на нього явно помітний. Причиною тому є використання генераторів.

За словами експерта, зазвичай на ринку не буває зростання цін у «мертвий сезон» як зараз, насправді ж зростання попиту призвело до зростання цін на пальне на 0,5-1 гривню за літр. Однак довготривалого ефекту від цього експерт не передбачає, хоча за споживанням пального генератор приблизно дорівнює міському авто з пробігом на добу до 100-150 км.

У довгостроковій перспективі фактор попиту на «генератори» не повинен тиснути на ціни. Все залежатиме від зовнішніх умов. Наразі досить напружене очікування обмеження ціни на російську нафту та ембарго на її імпорт, що набирає чинності з 5 грудня, – зауважив Сергій Куюн.

 Джерело: Телеграф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень