Адвокати відмовилися захищати: «Двоє відомих братів-волонтерів ділили пожертви на ЗСУ 50/50» - поліція (ФОТО)

Їх у суді представляють державні захисники

Братів-волонтерів з Тернопільщини підозрюють у привласненні благодійних внесків для ЗСУ. Днями Тернопільський міськрайонний суд обрав для них запобіжний захід — тримання під вартою.

Івана і Андрія Козаків забрали в ізолятор просто із зали суду з альтернативою застави у понад мільйон гривень.

Один з братів — Андрій Козак(раніше судимий за хабар), який є засновником благодійного фонду «Милосердя заради майбутнього», досить відомий у області. До війни він збирав кошти для родин, які опинилися у складних обставинах.

Версія поліції

Голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив, що підозрювані розподіляли благодійні гроші 50/50. Половина суми — на ЗСУ, решта — у власні кишені. З 24 лютого брати зібрали майже 13 мільйонів гривень. Для цього відкрили благодійні рахунки — валютний та гривневий.

— Волонтер стверджував, що усі зібрані кошти йдуть на потреби захисників. Він розповідав про придбання автомобілів, спецспорядження та інших необхідних речей бійцям.

 

Проте люди зауважили, що родина за час війни придбала для власного користування кілька іномарок, побутову техніку і планувала купити будинок, — повідомив заступник начальника Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Заєць.

Під час обшуків у волонтерів знайшли кілька позашляховиків, дорогі мобільні телефони, павербанки, тепловізори, дрони, бронежилети, планшети, аптечки, побутову техніку. Вилучили у підозрюваних 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та понад 200 тисяч гривень.

— Ще понад 5 млн гривень є на особистих банківських картках, які наразі заблоковані.

 

Слідство має всі підстави вважати, що ці гроші вони зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ, — зазначає Ігор Клименко.

Слідчі також мають докази, що щонайменше понад 2 млн грн пожертв для ЗСУ брати використали для власного збагачення. Вони придбали собі автомобілі Range Rover та Audi Q5, мобільні телефони Apple IPhone 13 Pro Max та інші матеріальні цінності.

Адвокати відмовилися захищати

Запобіжний захід тримання під вартою підозрюваним обрали у Тернопільському міськрайонному суді 12 травня. Батько підозрюваних Василь Козак повідомив, що тернопільські адвокати відмовилися представляти в суді його синів, до кого тільки не телефонували. Відтак суд призначив державних захисників.

Брати-волонтери вину заперечували. Вони казали, що жодної копійки не привласнили, а також представили суду десятки грамот та подяк від різних військових частин.

Підозрюваний – Іван Козак, свідчив, що він не збирав жодних коштів. А лише виконував технічні завдання, які доручав йому брат, який і заснував благодійний фонд.

«Просто когось “задушила жаба”»

Батько підозрюваних, колишній начальник рятувально-водолазної служби у Тернопільській області, Василь Козак вважає, що його синів затримали, бо їх діяльність комусь невигідна.

— Я не буду нікого захищати чи виправдовувати, але скажу, що ми живемо у «сталінські» часи. Нас прослуховували місяць, щоб зачепитися за якесь слово і «зшити» справу.

 

Просто когось «задушила жаба», що хлопці стільки всього роблять і що їм довіряють люди, — каже чоловік.

За незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану підозрюваним загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі брати не внесли заставу і перебувають під вартою.

Додамо, що на сторінці Андрія Козака  та на сторінці його фонду у Фейсбуці купа гнівних коментарів. 

Джерело: 0352.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень