8 помилок у вихованні дітей, про які шкодують усі батьки

І що робити, щоб не шкодувати

1. Не вміли насолоджуватися спілкуванням з малюком

Маленька дитина дуже потребує постійного контакту з дорослими. Але правда в тому, що і батькам необхідне це спілкування.

Так, вільного часу стає набагато менше, і нормально, якщо мама займається своїми справами, поки малюк захопився грою. Але якщо перетворити це в звичку, то одного разу, відірвавши погляд від монітора, можна раптом помітити, що дитина виросла і живе своїм життям.

2. Мало обіймали дітей

Вчені вже давно довели користь обіймів для здоров’я (як морального, так і фізичного). Очевидних плюсів багато, але, погодьтеся, головне – це те, що вам просто приємно обіймати свого улюбленого малюка.

Буває, що батьки відмовляються від цього задоволення з різних причин, але всі вони в основному вигадані і застарілі (хто не чув фразу «не тримай занадто багато на руках, а то звикне» – у того, швидше за все, просто немає дітей).

Мине небагато часу, дитина виросте і почне вириватися, адже їй вже ніколи витрачати час на обійми. Ловіть момент.

3. Забували фотографувати і знімати відео

Звичайно, нічого страшного не станеться, якщо ви не збережете світлини на пам’ять. Це ніяк не відіб’ється на психіці дитини, на її моральних рисах і фізичному здоров’ї.

Але, напевно, через якийсь час вам захочеться згадати одні з найцінніших моментів вашого життя і розділити ці емоції зі своїми вже дорослими дітьми. Багато батьків дійсно жалкують, що полінувалися вчасно дістати камеру.

Ви ніколи не згадаєте про відеозапис салюту 10-річної давності, але обов’язково (і не раз) подивитеся перший ранок в садочку вашої крихітки. А фотоальбоми, незважаючи на розвиток техніки – досі найкращий і найнадійніший спосіб зберегти цінні кадри.

4. Не записували перші слова

Так, це просто приємні спогади. Ви цілком зможете прожити і без них. Але з ними краще.

5. Мало грали в розвивальні ігри

Ми не стверджуємо, що завдяки ранньому творчому розвитку людина стане великим художником або артистом. Але взагалі шанс є.

По-перше, пропонуючи різні заняття, ви зможете визначити, до чого у дитини є схильність та інтерес, і далі розвивати сильні сторони.

 

По-друге, будь-яка активність, чи то читання вголос, ігри з пластиліном або конструктором, розвиває інтелект, фантазію і збільшує словниковий запас.

 

По-третє, ви зміцнюєте свій зв’язок з малюком, і один цей пункт – вже вагома причина, щоб організувати спільне дозвілля.

Батьки «зі стажем» нерідко жалкують, що вчасно не помітили і не розвинули таланти крихітки. Адже деякі здібності, наприклад, музичність і відчуття ритму, проявляються вже в ранньому віці. Пропонуйте малюкові різнопланові гри й обов’язково багато читайте.

6. Були надто суворі

Одна справа – насварити за поганий вчинок, а інша – чіплятися за кожну дрібницю. Досі існує міф, що чим вищі вимоги до дитини, тим більш успішною людиною вона виросте.

Насправді ж отримуємо зворотний ефект: розхитану психіку, поведінкові проблеми і навіть затримки в розвитку. І звичайно, посередні стосунки з батьками.

Шкідливі й покарання за погані оцінки – це призведе лише до зниження загальної успішності. Сваріть і заохочуйте за те, що дійсно важливо. Двійка в щоденнику і розбита чашка (на відміну від загубленого дитинства) ще нікого не зробили нещасними.

7. Не зважали на думку дитини

Згадайте, скільки разів вам самим в житті доводилося чути фрази «Тобі ще рано вирішувати такі питання», «Дорослі краще знають» і як це було неприємно. Але образа – це в цьому випадку менше зло.

Діти, чиєю думкою відверто нехтували, виростають невпевненими в собі та безініціативними. Все логічно: як людина може знати, чого хоче від життя, якщо рішення за неї завжди приймав хтось інший?

Не відмовляйте дитині в задоволенні вибирати і висловлювати свою думку. Правильніше буде обговорити її бажання і пояснити, ніж ігнорувати або припиняти будь-які волевиявлення.

8. Мало тішили дитину

Теплі спогади з дитинства – те найдорожче, чого у нас ніхто не зможе відняти. До того ж маленькі свята можуть в майбутньому стати великими досягненнями: якщо дитина росте в здоровій атмосфері та отримує нові враження, отже, вона активно розвивається.

Щасливі діти виростають більш пристосованими до життя і легше заводять нові знайомства.

Та й самі батьки все життя з ностальгією згадують про час, проведений разом. Так що насолоджуйтесь ним, придумуйте, як урізноманітнити ваше дозвілля. Нехай щасливих моментів у житті дитини буде якомога більше.
Джерело:  Новини Ю


 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень