7 міфів про оливкову олію: Про це мало хто знає

Про переваги і недоліки олії

Оливкова олія – одна з найбільш популярних у світі. Існує багато інформації, яка підтверджує її користь для організму. Але це не заважає мати про неї й багато хибних уявлень, які не дозволяють використати для здоров’я весь її потенціал.  

Вона настільки корисна, що стала частиною декількох дієт. Однак дехто й досі вірить у міфи про оливкову олію. Прийшов час розставити крапки над «і».

Міф 1: сорти оливкові олії нічим не відрізняються

Насправді вона буває різних видів і якості. Два основних типи – оливкова олія першого віджиму і звичайна (або рафінована). Олія першого віджиму – це найвища якість, виготовлена без використання будь-яких хімікатів та тепла. Має міцний смак і значно вищу, ніж звичайна, концентрацію антиоксидантів, які борються з хворобами. Очищену олію обробляють хімікатами та нагрівають, щоб нейтралізувати її смак і кислотність.

Міф 2: оливкову олію краще використовувати для заправки

Насправді її використання не обмежується лише холодними стравами. На оливковій олії можна смажити, готувати страви на грилі чи запікати. Експерти радять брати її для маринування м’яса та засмажувати супи – вона може помітно покращити смак страв.

Міф 3: оливкова олія має низьку температуру димлення

Насправді олія першого віджиму має температуру димлення приблизно 190-210°C. Тобто підходить для більшості способів приготування. У рафінованої оливкової олії температура димлення трохи вища – 200⁰-240°C. Це означає, що під час смаження вона не розпадається на шкідливі сполуки.

Міф 4: у процесі термічної обробки оливкова олія втрачає поживні речовини

Насправді за дуже високих температур може зменшитися тільки кількість антиоксидантів. Всі інші корисні властивості залишаються незмінними.

Міф 5: оливкова олія може призвести до збільшення ваги

Насправді оливкова олія дійсно має високу калорійність (120 ккал на одну столову ложку – тобто на 15 мл) і містить багато мононенасичених жирів. Але це здорові жири, які здатні довше підтримувати відчуття ситості, сприяючи зниженню ваги.

Міф 6: світла оливкова олія містить менше калорій

Насправді майже всі види оливкової олії мають однакову кількість калорій. Але у світлої нейтральний смак і вища точка димлення.

Міф 7: з часом оливкова олія стає кращою

Насправді її рекомендують вживати якомога свіжішою. Адже «з віком» вона втрачає аромат і корисні сполуки - антиоксиданти та здорові жири. А ще окислюється і стає гіркуватою.

Експерти радять використовувати оливкову олію протягом 12-18 місяців з дати виготовлення.

Джерело: rclub

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень