6 найнебезпечніших стоматологічних трендів TikTok, які можуть зіпсувати зуби

Незворотно

Зараз у соцмережах можна знайти купу різної інформації ,яка стосується усіх галузей життя. Там, зокрема, часто публікують лайфхаки, які спрощують життя. Втім є серед них і небезпечні, які можуть суттєво нашкодити роботі організму.

До прикладу, є низка небезпечних стоматологічних трендів, які завірусилися в інтернеті. Їх часто можна бачити у Тік-Тоці.

Відбілювання зубів своїми руками

Від чищення зубів яблучним оцтом до змішування розчину перекису водню і харчової соди - на TikTok можна знайти масу інформації про те, як відбілити зуби в домашніх умовах. Але багато з «геніальних» лайфхаків з відбілювання зубів неефективні, а часто й небезпечні.

Так, багато методів відбілювання передбачають використання харчової соди або перекису водню, які в разі неправильного застосування можуть зруйнувати зубну емаль, що призводить до підвищення чутливості зубів і збільшення ризику виникнення карієсу.

Домашній пірсинг для рота

Пірсинг рота в домашніх умовах, за словами стоматолога, - це один із найнебезпечніших трендів. Виконання пірсингу в нестерильному середовищі значно підвищує ризик інфекцій, які можуть призвести до абсцесів, набряків і болю.

Крім того, якщо ви помітите значний набряк після пірсингу в домашніх умовах, це може ускладнити дихання і перекрити дихальні шляхи.

Підпилювання зубів

Користувачі діляться відеороликами про те, як вони вдома підпилюють зуби пилочкою для нігтів, намагаючись їх випрямити. Однак такі дії можуть завдати непоправної шкоди вашим зубам, каже стоматолог.

На відміну від нігтів, зуби не відновлюються, і самостійна обробка їх пилкою може зруйнувати емаль. Крім того, залишається незахищеним чутливий шар дентину, який не повинен бути оголений. Це може зробити вас сприйнятливим до карієсу надалі.

Цей лайфхак також може призвести до неправильного розташування зубів, що може спричинити проблеми з правильним пережовуванням їжі та мовленням.

Полоскання олією

Це давня аюрведична практика, яка полягає в тому, що ви протягом п'яти хвилин перекочуєте олію в роті, щоб видалити бактерії та стимулювати вироблення слини.

Сама по собі ця техніка не є небезпечною, і деякі дослідження показують, що вона може допомогти зменшити утворення зубних бляшок. Однак доказів, що підтверджують ці переваги, недостатньо.

До того ж іноді люди помилково замінюють звичайне чищення зубів на полоскання олією, що є неприпустимим, наголошує стоматолог.

Пломби «зроби сам»

Останнім часом на TikTok з'являються відеоролики, що рекламують набори для пломбування в домашніх умовах або використання нестоматологічних матеріалів, наприклад бентонітової глини.

Водночас стоматолог застерігає, що виконання пломбування в домашніх умовах і без належної стерилізації може призвести до потрапляння бактерій у ротову порожнину, що ще більше посилить наявну проблему.

Крім того, якщо пломбувальний матеріал накладено неправильно, це може призвести до тріщин або руйнування зубів, що потребуватиме масштабнішого й дорожчого стоматологічного ремонту.

Закриття щілин у зубах за допомогою гумок

Використання гумових стрічок для закриття проміжків між зубами в домашніх умовах - ще одна тенденція соціальних мереж, яка може призвести до серйозних стоматологічних проблем. Вони можуть завдавати сильного болю і дискомфорту, оскільки не призначені для ортодонтичних цілей.

Тиск, що чиниться на зуби і ясна, може призвести до постійного болю і труднощів під час прийому їжі або розмови.

Навіть якщо гумки спочатку закривають щілини, вони не розв'язують основні проблеми вирівнювання. Це може призвести до ортодонтичного рецидиву, коли зуби повертаються у вихідне положення або зміщуються в інший бік.

Джерело: unian.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень