30-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС. Відголосся катастрофи на Рівненщині

Що змінилося за 30 років після наймасштабнішої техногенної та екологічно-гуманітарної катастрофи?

Варто зауважити, що нині на Рівненщині зареєстровано 4 038 учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи, з них більше тисячі мешкає в обласному центрі.

Тим часом, державна програма, яка має забезпечувати учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи та постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС житлом, не фінансується вже 3 роки.

За останні 10 років ліквідаторам на Рівненщині закупили 75 квартир, пік закупівель припав на 2013-2014 роки. Тоді на Рівненщині за державний кошт придбали 42 квартири, розповідає начальник управління соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи обласного Департаменту соцзахисту населення Сергій Черній:

 

 

- Останній раз в 2012-2013 роках було закуплено 42 квартири. Далі коштів на цю програму не було з державного бюджету. В 2006 році 25 квартир було закуплено, потім знову не фінансувалася ця програма, в 2011 році – 8 квартир закупили, і в 2012-2013 роках – 42 квартири. Не виділяються по державній програмі кошти на квартири ні цього року, ні минулого.

 

Додамо, що згідно із змінами в законодавстві, четверту зону забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС ліквідували. Таким чином, всі пільги та компенсації втратили мешканці шести населених пунктів у Володимирецькому районі та Кузнецовську, повністю у Березнівському районі. 

Тим часом, третя зона забруднення на Рівненщині залишилася – туди входить п’ять північних районів нашої області: Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський та Сарненський. До речі, санаторно-курортне оздоровлення для третьої категорії ліквідаторів ЧАЕС теж не передбачене. 

Об`єкти секретного міста Чорнобиль-2 (фото з сайту chornobyl.in.ua)

Пульт управління радаром в Чорнобиль-2 (фото з сайту  chornobyl.in.ua)

Між тим, на Рівненщині майже 7 тисяч людей підпадають під першу категорію потерпілих, ще майже 2 тисячі - належать до другої категорії. Крім того, четверту зону вивели з категорії забруднених, тож мешканці Березнівського району, Кузнецовська та частини Володимирецького втратили будь-які пільги та компенсації.

Водночас, у так званій Чорнобильській лікарні, що на вулиці Чорновола у Рівному, реабілітацію щорічно проходять понад 30 тисяч людей, а обстеження – понад 200 тисяч.

Щодо ліків – як повідомив начальник обласного управління соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Сергій Черній, для всіх категорій ліквідаторів ЧАЕС на Рівненщині потреба в медикаментах  в грошовому еквіваленті становить понад 80 мільйонів гривень, в той час як отримано було вп’ятеро менше – лише 14 мільйонів гривень.

Тим часом, вартість харчування школярам, які проживають на забруднених територіях, тобто в третій зоні забруднення, під яку підпадають 5 північних районів Рівненщини, компенсовують. Також відшкодовують і вартість продуктів харчування першій та другій категоріям постраждалих, внаслідок аварії на ЧАЕС.

 

Будівництво укриття для 4-го енергоблоку, 2013 рік (фото з Інтернету)

Будівництво укриття 2015 рік. Як пише 24tv., «воно майже готове. Вже з кінця 2016 року новий саркофаг запустять і він закриє зруйнований реактор. Далі маніпуляторами почнуть розбирати спочатку старе укриття, потім — радіоактивні завали».

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень