23-річний хлопець помер від апендициту: медики 5 днів запевняли, що «він просто переїв»

Поліція відкрила кримінальне провадження

Це сталося у райцентрі Городок на Львівщині. 

Ростиславу Комнатному стало погано в ніч на 22 квітня. Почало боліти у правій нижній частині живота. Біль був настільки сильний, що родичі вночі відвезли хлопця в Городоцьку райлікарню.

Брат померлого Любомир Комнатний розповів:

- Коли ми привезли його у приймальне відділення, там запитали: «Навіщо ви їхали серед ночі? Почекали б до ранку». Ми пояснили, що боїмося, щоб це не було запалення апендикса. Симптоми дуже схожі.

 

До брата підійшов черговий лікар, подивився на його живіт, один раз злегка до нього доторкнувся і сказав: «Ні. У нього твердий живіт. Він просто переїв». Те, що зробив лікар, ніяк не можна було назвати пальпацією і повноцінним оглядом. Він навіть нічого там не промацував. Складалося враження, що він не хотів до брата зайвий раз торкатися. Можливо, вони там всі зараз бояться коронавірусу і намагаються ні до кого не наближатися, не знаю.

 

Але на цьому тієї ночі все і закінчилося. Ростиславу тільки вкололи знеболювальне і сказали здати аналіз сечі, що він і зробив. А ось про аналіз крові взагалі ніхто нічого не говорив.

Після цього хворому дали підписати папір про те, що він відмовляється від госпіталізації. «Це просто гази. Що вам тут з цим робити?» - сказали медики. Ростислав підписав, і рідні його завезли назад додому.

Пізніше нам повідомили, що аналіз сечі - нормальний, - каже Любомир. - Отже, мовляв, він точно «просто переїв». Сказали, що, коли Ростислав сходить в туалет, йому полегшає.

 

Але з цим якраз не виходило, у брата почалися проблеми з випорожненням. Він пив багато води, як йому радили лікарі. Брав знеболювальне, бо біль у правій нижній частині живота не проходив.

 

Середу і четвер він пролежав на знеболювальних, але краще так і не стало.

У п'ятницю, 24 квітня, Ростислав знову пішов у лікарню і зажадав, щоб його нормально обстежили. Там сказали, що можна пройти УЗД і рентген. Він так і зробив. Попри біль, ходив по кабінетах, стояв у чергах.

Потім з цими результатами потрапив до хірурга - вже до іншого, до жінки. І знову, як розповідав Ростислав, все те ж саме: ніякої пальпації, ніякого огляду. Вона сказала, що УЗД і рентген «нічого такого не показали», і що це - «звичайна загазованість, яка пройде».

 

Брат пояснював, що не може сходити в туалет. На що йому порадили зробити клізму (хоча при апендициті цього якраз робити не можна). В результаті Ростислав знову повернувся додому ні з чим.

У п'ятницю, за словами Любомира, брат все-таки зміг один раз сходити в туалет. Потім подіяло знеболювальне і йому начебто стало трохи легше. Але ненадовго - в суботу всі симптоми повернулися. Він знову пив таблетки, але вони не допомагали. Він уже нічого не їв. Тільки намагався пити багато води, як йому говорили.

У неділю йому стало зовсім погано. На шкірі з'явилися темні плями. Спочатку на ногах, а потім по всьому тілу. Ми зрозуміли, що його терміново потрібно везти в лікарню. Ростислав з великими труднощами зміг дійти до машини...

Цього разу, за словами Любомира, у приймальному відділенні лікарні був уже інший черговий лікар. Оглянувши Ростислава, він тут же розпорядився готувати операційний стіл.

- Операцію почали через дві години. Весь цей час, як ми зрозуміли, вони чекали приїзду завідувача відділенням. Нам відразу сказали, що стан Ростислава критичний і шансів вижити у нього не більше 10 відсотків...

 

Тоді вже стало зрозуміло, що це - таки апендицит. А плями, що з'явилися на тілі, означали, що вже почався перитоніт (запалення очеревини). Я так розумію, що, коли його поклали на операційний стіл, там вже пішли незворотні процеси... Ростислав помер. Кажу це і сам досі не можу повірити.

Розтин показав, що причиною смерті Ростислава став гангренозно-виразковий апендицит. Патологоанатом пояснив рідним, що хлопець помер через те, що запалення апендикса ніхто не почав лікувати вчасно.

Виявляється, у 21 столітті можна померти від апендициту. Міцний, повний сил хлопець... І добре, якби це він пізно звернувся до лікарів. Але брат приїхав в лікарню в перший же день!

 

Зараз ми вже знаємо, що діагностувати запалення допоміг би елементарний аналіз крові. Але тоді нам цього ніхто не сказав. Медики всією своєю поведінкою показували, що їм не до Ростислава, - каже Любомир.

У поліції відкрили кримінальне провадження за статтею «Неналежне виконання службових обов'язків медпрацівником». Зараз поліцейські встановлюють очевидців і звертаються до суду з клопотанням про вилучення з лікарні всієї медичної документації.

За інформацією видання "Факти"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень