Чому 25 травня дівчата одягали червоне вбрання: народні прикмети

25 травня - день Єпіфана

Цей день був відомий тим, що люди в старовину 25 травня намагалися виголошувати особливі змови, які допомогли б їм захистити свої будинки від пожеж і блискавок, оскільки в травні і початку червня було досить багато гроз.

Дівчата 25 травня оягали червоне вбранняі вирушали водити хороводи навколо горобини, просили дерево уберегти їх дрмівки від пожеж і стихійних лих. 

У цей період починала цвісти горобина, тому ці дні часто називали горобинівки. Згідно з повір'ям, горобина захищала людину від нещастя, а тому це дерево завжди намагалися посадити недалеко від дому.

На ставках і озерах до 25 травня розпускається біле латаття. Проте, вважалося, 25 травня квіти ні в якому разі не можна приносити додому, оскільки це призведе до загибелі всієї худоби.

Латаття люди називали одолень-травою, оскільки вона допомагала боротися з великою кількістю хвороб. Відвари рослини часто використовували для того, щоб лікувати зубний біль і отруєння.

Збирали латаття тільки у строго певний час, і належало обов'язково заткнути вуха.

Зверталися до квітки ласкаво і розмовляли з нею. Після цього потрібно було швидко зірвати квітку. Нічим гострим зрізати латаття не можна - вважалося, що стебло в цьому випадку спливає кров'ю. Самі квітки лататття асоціювались із русалками.

Вважалося, ці лісові духи вночі водили хороводи, а вдень перетворювалися на квіти. Таким чином, якщо зріжеш 25 травня латаття, то вб'єш русалку, а інші русалки за це можуть на дно потягти.

Латаття обов'язково брали з собою, коли вирушали в далеку дорогу. Ввважали, що квітка оберігатиме від неприємностей під час подорожі.

Народні прикмети на 25 травня

Схід сонця забарвлений в червоний колір - літо буде дуже посушливим.

Хрущів 25 травня багато - літо буде посушливим

Багато ховрахів протягом дня - це обіцяє хороший врожай

Ставили в цей день у воду гілку горобини - чим довше вона простоїть, тим довше людину супроводжуватиме удача. Також говорили, що, якщо заблукав у лісі, потрібно обов'язково зірвати гілку горобини, і вона допоможе знайти шлях.

Ранок похмурий, небо затягнуте хмарами - літо буде дощовим і холодним.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень