Сьогодні Яблучний Спас: яких заборон потрібно дотримуватись у цей день

Преображення Господнє, або Яблучний Спас входить в список 12 найбільш значущих православних свят

19 серпня припадає на найкоротший, але дуже строгий піст, який триває до дня Успіння Божої матері. Цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.

За біблійною легендою, у цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці.

Після Яблучного Спаса дозволяється вживати в їжу яблука та інші фрукти. Особливо строго в стародавні часи ставилися до заборони споживати фрукти до 19 серпня батьки, які втратили дітей.

Вважалося, що якщо відмовлятися від фруктів, то на тому світі померлих діток пригощають гостинцями і золотими яблучками.

Віруючі люди стверджують, що яблука в цей день мають особливу чарівну силу.

Традиційно в цей день віруючі несуть в церкву кошики з виноградом, яблуками, грушами, сливами та іншими плодами та ягодами, дозрілими в саду. Врожай слід було збирати рано вранці, щоб на фруктах збереглися крапельки роси. 

Найголовніший звичай Яблуневого Спаса — частування бідних і голодних людей яблуками.Віруючі ніколи не скупилися в цей день і охоче ділилися зібраним урожаєм з тими, хто потребував допомоги.

Також освячені плоди обов'язково несли на цвинтар, причому частування залишали не тільки на могилах своїх рідних, але і на горбках, які залишилися без нагляду.

Згідно з прикметами, ясний день Преображення Господнє передвіщає холодну зиму, дощ — до мокрої осені, а суха погода — до посушливої осені.

Яблучний Спас: що треба робити в цей день

Оскільки Яблучний Спас – це, насамперед, православне свято, то в цей день треба сходити в храм. Та ще не забути прихопити з собою яблука для освячення. 

Ще одна традиція Яблучного Спаса – готувати у цей день яблучні пироги, варити компоти, варення. А ще треба подарувати яблука нового врожаю нужденним.

19 серпня називають також «перші осеніни», що означає зустріч осені. Наші предки в цей день виходили в поле і проводжали Сонце. 

Що не можна робити в Яблучний Спас

Зазвичай кажуть, головне не їсти яблука до Яблучного Спаса.

Також на Яблучний спас не можна робити ніяких робіт по дому, зокрема, шити. Українська приказка говорить: хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози лиє.

Яблучний Спас припадає на Успенський піст, тому, якщо ви вирішили його дотримуватися, то потрібно відповідно харчуватися.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень