17 тисяч євреїв знищили лише в одних Сосонках. Голокост на Рівненщині

Всього німецькі окупанти вбили майже 100 тисяч іудеїв

На території нинішньої Рівненської області під час Другої світової війни нацисти вбили та замордували понад 95 тисяч євреїв.

На Рівненщині є близько сотні місць масових розстрілів та поховань громадян єврейської національності – жертв фашистського геноциду.

Головним символом Голокосту на Рівненщині є урочище Сосни. Там в листопаді 1941 року загинули 17,5 тисяч євреїв.

Також близько 5 тисяч іудеїв убили в лісі під Костополем. Історики кажуть, що трагедія трапилась у липні 1942 року. Сюди звозили та розстрілювали населення з Рівненського ґетто.  

За часи окупації нацисти створили систему місць, де примусово отримували різні категорії населення. Найбільших втрат серед них зазнала єврейська громада області.

Розповів кандидат історичних наук Роман Михальчук.

На Рівненщині функціонувало 35 ґетто – території, де примусово утримувалися євреї. Найбільші функціонували у Сарнах, Рівному, Дубно, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині.

 

Осіб, які покидали межі цієї території, розстрілювали. Проте ті євреї, яким все-таки вдалося вирватися з ґетто, переховувалися у лісах, рівненських родинах. Також вони брали участь у партизанському русі.

З метою вшанування жертв Голокосту на Рівненщині відбуваються меморіальні заходи. Так, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували виставку, на якій представлені документи, картини, світлини, книги на тему Голокосту, матеріали «Праведників народів світу».

 Жалобні заходи проходять в усіх районах та містах Рівненщини.

Жителі області відвідують людей, які мають звання «жертва голокосту» та «праведник України», запалюють лампадки та покладають квіти до місць розстрілів, відвідують виставки, години-реквієми.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень