Що цікавого подивитись туристу на Радивилівщині?

Райцентр Радивилів розташований за 100 кілометрів від обласного центру - Рівного

Радивилів згадували в своїх творах і листах письменники Лев Толстой і Оноре де Бальзак, Леся Українка і Улас Самчук, Козьма Прутков і Ісаак Бабель, воєначальники Михайло Кутузов і Мирон Тарнавський,

тут жили друг Пушкіна - Петро Каверін, літератори, композитори.

Церква Олександра Невського

Заснована в 1867 році. Будівництво храму в місті було включене в число 100 церков, які зводилися за рахунок державної казни. Сьогодні цей храм – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Тут є ікони художників петербурзької школи.

Наприкінці ХІХ століття в церкві зберігалися метричні книги за 1757 - 1801 роки і з 1809 року, а сповідальні відомості - з 1809 р.

Біля церкви справа похоронені: Баклановський Микола Васильович (20 грудня 1835 – 9 березня 1908), управляючий Радзивилівської митниці, Благой Володимир Іванович (1839 – 26 лютого 1895), начальник Радзивилівського заможного округу, дійсний статний радник.

Дендропарк «Радивилівський»

Комплексна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована у Радивилові, між вулицями Міцкевича та Козланюка.

Площа 0,7 га. У дендропарку налічується близько 30 видів деревних та чагарникових порід. Серед них найбільшу кількість дерев становить акація (діаметр 70 см, вік 120 років).

У парку також зростають клен американський, липа, гіркокаштан, граб, ясен, дуб, береза.

Дерево гледичії

Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення, росте на території залізничної станції Радивилів.

Вік дерева 150 років, діаметр — 87 см, висота понад 27 м.  Дерево гледичії є складовою парку, частина якого розміщена біля залізничного вокзалу.

Могила Петра Вадбольського

Князь Петро Олексійович Вадбольський був начальником Радзивилівського митного округу. Завдяки його сприянню у місті була добудована церква Олександра Невського.  

Похоронений у Радивилові біля цвинтарної церкви св. Павла Фівейського. Пам'ятник на могилі — у вигляді чорної мармурової плити та вертикально встановленого хреста. Виготовлений у Москві.

Козацькі могили

Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», відомий також як «Козацькі Могили» — комплекс пам'яток в селі Пляшева Радивилівського району. Це місце вшанування пам'яті тисяч козаків і селян, що брали участь у Берестецькій битві 1651 року під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

На території заповідника «Поле Берестецької битви» розташовані такі пам'ятки:

  • Михайлівська церква XVII ст. в якій, за переказами, бували Б. Хмельницький, Іван Богун та інші козацькі полководці.
  • Церква св. Георгія Переможця. Побудована на початку XX ст., з розписами Івана Їжакевича та інших майстрів. У нижньому ярусі — саркофаг з козацькими кістками, до нього веде підземний перехід з Михайлівської церкви.
  • Урочище Монастирщина — козацьке кладовище XVII ст.
  • Урочище Гайок — місце бою трьохсот козаків, які прикривали відхід війська.
  • Урочище Козакова Яма — місце загибелі останнього оборонця важливого рубежу.
  • Урочище Козацька Переправа — місце переправи козацького війська через річку Пляшівку, об'єкт багаторічних археологічних досліджень.

Музей заповідника експонує унікальні археологічні знахідки часів Берестецької битви 1651 року. Музей працює щоденно з 9 до 18 год., без вихідних та перерв на обід.

Заповідник містить також і кістки загиблих понад 2000 донських козаків.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень