ТОП-5 туристичних родзинок Рівненщини

Перелік туристичних об'єктів Рівненщини, де варто побувати

Поліський трамвай або «Кукушка»

В Україні досьогодні збереглося досить багато вузькоколійок, але майже всі вони мають промислове значення. Лише три вузькоколійки України здійснюють перевезення пасажирів — Гайворонська, Боржавська та Антонівка-Зарічне.

Точна дата початку будівництва вузькоколійної залізниці на Рівненщині невідома, орієнтовно — 1895 рік.

Спершу вузькоколійка призначалася для вивезення деревини. Тоді була побудована гілка від Антонівки до станції Кухітська Воля. За деякими даними, вузькоколійкою доправляли тоді також і торф.

Рухається «Кукушка» із села Антонівка Володимирецького району до Зарічного щодня о 07:02. Час у дорозі — 4 години 5 хвилин. Об 11:07 поїзд прибуває на станцію Зарічне. Середня швидкість — 26,5 км/год.

Під час руху потяг обов'язково робить три проміжні зупинки та проходить через сімнадцять населених пунктів.

За словами очевидців, потяг може зупинитися «на вимогу».

У зворотному напрямку від станції Зарічне потяг відходить о 12:25, прибуваючи в Антонівку о 16:30. 

Костел Св. Антонія у Рівному

Цей храм двічі будували жінки і двічі руйнували чоловіки. За легендою, один з руйнівників навіть вчинив самогубство. Спочатку на місці нинішнього костелу святого Антонія була дерев’яна католицька церква Успіння Пресвятої Діви Марії. У 1548 році її побудували за кошти княгині Острозької Беати з роду Косцелецьких, тієї самої, котра за іншою легендою врятувала Дубенський замок.

В міжвоєнні часи ХХ століття, коли місто Рівне входило до складу Польщі, у 1927 році костел святого Антонія був відремонтований: отримав нові гарні вітражі та модерністські розписи.

Радянська влада у 1958 році костел святого Антонія закрила. Один з особливо ідейних комуністів видерся на дах та поcпилював хрести.

Це саме він, за легендою, через кілька днів вчинив самогубство.

Потім розібрали неоготичні вежі та орган. Крипту з похованнями князів Любомирських знищили, а ксьондза вислали до Казахстану.

З кінця 60-х років ХХ століття у будівлі містився кінотеатр «Глобус», а у 80-х роках тут відкрився зал органної та камерної музики, адже акустика в будівлі костелу надзвичайна.

Тунель кохання

Розташований біля селища Клевань, що у Рівненському районі.

Це ботанічний феномен — зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев, кущів, які сплелися між собою та утворили дивовижний щільний коридор точної арочної форми.

Тунель Кохання розташований на відрізку близько 4 км залізничної колії, яка веде від селища Клевань до селища Оржів.

Тунель є місцем паломництва туристів та закоханих. Є ряд повір'їв щодо тунелю та його властивостей.

Дехто з молодят саджає тут квіти, які символізують їхні почуття.

Юзефинський дуб

Розташований неподалік від села Глинне Рокитнівського району, на території пам'ятки природи — урочища «Юзефинська Дача», посеред місцини, що зветься Радзивилівська пуща.

За місцевими переказами, Юзефинський дуб є свідком походів на древлянські землі київського князя Ігоря 945 року та княгині Ольги та навіть має відповідне прізвисько «Дуб князя Ігоря».

У 20 столітті деякі природознавці підтвердили цю легенду, визначивши за фітограмою вік Юзефинського дуба в 1350 років, завдяки чому він потрапив до переліку Природних чудес України та навіть визнаний був найстарішим дубом України. Його обіймище становить 7,90 метри, висота до 20 метрів.

У 2010 році Юзефинський дуб став призером Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України», посівши 2 місце в номінації «Історичне дерево України». 

Базальтові стовпи

Розташовані в Костопільському районі, біля сіл Базальтового, Берестовця, Нового Берестовця.

Площа 0,8 га. Створена на базі Івано-Долинського родовища базальтів. Природоохоронний статус з 1972 року. Перебуває у віданні ПАТ «Івано-Долинський спецкар'єр».

Загальна протяжність відслонень базальтів у межах пам'ятки — 180–230 м. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. Переважають із товщиною 0,8—1,0 м. Висота — від 3 м до 30 м. Мають властивість давати прямий рівний розкіл.

Базальтові стовпи — це магматична порода, розбита тріщинами на характерні для базальту стовпчасті структури.

У поперечному розрізі стовпи мають форму від чотиригранників до семигранників, що робить цей матеріал зручним для брукування вулиць і шляхів.

Наймальовничіший кар'єр з базальтовими стовпами розташований в урочищі Янова Долина біля села Базальтового. Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають «Островом кохання».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень