Ландшафтні парки Рівненщини: незабутні місця для відпочинку

На Рівненщині діють три регіональні ландшафтні парки

Регіональні ландшафтні парки мають два основних завдання. Перше з них – це збереження типових та унікальних природних комплексів конкретної місцевості, а друге – створення умов для організованого відпочинку населення. 

Надслучанський ландшафтний парк

Розташований на території Березнівського району. Був створений у 2000 році. Його площа становить 17 тисяч гектарів. 

Місцеві мешканці та туристи називають цей парк Надслучанською Швейцарією. За однією з версій, його так назвали завдяки дружині одного місцевого князя.

Колись давно він узяв собі в дружини швейцарку, її батьки, приїхавши до неї в гості, порівняли це місце зі Швейцарією в мініатюрі.

На території парку зберігається багато див живої природи. Тут росте 19 видів рослин, які занесені до Червоної книги.

На території Надслучанської Швейцарії мирно співіснують очеретяні жаби, чорні лелеки, глухарі, сірі журавлі та багато інших дивовижних тварини.

Тут можна зустріти рідкісну руду чаплю і лебедя-шипуна.

Рослинність парку характерна для Полісся. Тут соснові ліси непомітно перетікають в сосново-дубові гаї. На території парку ростуть такі рідкісні дерева, як верба чорнична і верба Старка.

Добиратися до парку зручніше на автомобілі до села Соснове. Звідти пройтися до річки Случ і насолоджуватися красою природи.


Дермансько-Мостівський ландшафтний парк 

Створений у 2002 році. Розташований на території Здолбунівського району.

На території парку виявлено 31 червонокнижний вид рослин, тобто майже половина видів, занесених до Червоної книги, які зростають на Рівненщині.

Серед них найбільш рідкісними є язичник буковинський, ломикамінь болотний, сверція багаторічна, меч-трава болотна, товстянка звичайна.

Тут переважає лісова рослинність, поширені також болота, заболочені луки, а також торф'янисті луки, які сформувались на місці осушених боліт.

У парку мешкає 146 видів птахів.

Тут гніздиться рідкісний червонокнижний вид - лелека чорний.

Із ссавців трапляються: заєць-русак, білка звичайна, ондатра, лисиця звичайна, куниці кам'яна і лісова, тхір чорний, ласка, кабан дикий, козуля, а також занесені до Червоної книги України горностай, норка європейська, борсук та видра річкова.

Найближчі великі населені пункти: м.Здолбунів, смт Мізоч. Найкраще добиратися із села Дермань Друга.

Прип'ять-Стохід

Частина природного парку Прип’ять-Стохід  розташована у Зарічненському районі Рівненщини. Розміщений він у межах долин Прип’яті та Стоходу і включає обводнені, добре збережені ділянки заплав цих річок.

Основна частина території парку – це комплекс долини річки Прип’ять, що складається із заболоченої заплави, озер, боліт.

Цей парк представляє один з найунікальніших  природних комплексів як в Україні, так і у Східній Європі. Особливо привабливими є озера з піщаними берегами, річки Прип’ять та Стохід, які нагадують дельту Дунаю.

На цій території зростає більш ніж 550 видів рослин та зустрічається 219 видів тварин. 

Серед цікавих рослин, які можна побачити в парку: глечики жовті, латаття, сальвінія, рідкісна любка дволиста. Тут мешкає близько 80 видів тварин, що занесені до Червоної книги. Серед них унікальна птаха – синиця біла.  

Територія парку охороняється відразу двома державами, адже його північний кордон межує з Білоруссю.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень