10 українських книг, які читають у всьому світі

Україна, представлена в кращих творах наших письменників, поступово знаходить шлях до сердець читачів у всьому світі.

1. Окасна Забужко "Польові дослідження з українського сексу"

Навіть якщо ви належите до тих, кому Забужко не подобається, ви не можете не погодитися з тим, що вона - майстер модерну, глибокий знавець української історії і уважний дослідник людських відносин. Деякі романи приходять до нас саме тоді, коли ми повинні їх прочитати: цей - про небезпеку повного занурення в іншу людину, про тотальну любов, яка вимагає від жінки відмови від самої себе, свого таланту, місії та простору, від своєї душі і долі. Роман видано англійською, болгарською, голландською, іспанською, німецькою, польською, румунською, російською, сербською, шведському, чеською мовами. Інші твори Оксани Забужко: «Сестро, сестро», «Казка про Калинову сопілку», «Музей покинутих секретів» теж видаються в перекладі за кордоном.

2. Юрій Андрухович "Перверзія"

Абсолютно божевільний сюжет, і зрозуміло, чому він припав до душі закордонним читачам. Уявіть собі науковий симпозіум в Венеції, тема якого звучить так: «Пост-карнавальне безглуздя світу: що на обрії?». На симпозіум добирається через Мюнхен український письменник Станіслав Перфецький, якого підвозить дивна сімейна пара: Ада Цитрина і німий Доктор Янус Марія Різенбокк. У Венеції Перфецький, кинувшись за повією, потрапляє на сектантское богослужіння: представники мігрантів різних національностей поклоняються новому божеству, якому в кінці церемонії приносять в жертву велику рибу. А далі сюжет закручується так, що фінал його Перфецький знаходить тільки на віддаленому острові Сан-Мікеле, виявивши, нарешті, єдиного священика, який може вислухати його сповідь і поговорити з ним про Україну. Роман виданий на багатьох мовах, як і ще один культовий твір автора - «Московіада».

3. Сергій Жадан "Месопотамія"

«Месопотамія» - це дев'ять історій в прозі і тридцять віршованих уточнень. Всі тексти цієї книги - про одне середовище, герої переходять з однієї історії в іншу, а потім і в вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори і специфічний гумор - тут є все, що так приваблює в творах Жадана. Це історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питаннями любові і смерті. Історії про життя міста, що лежить між двох річок, біографії персонажів, які борються за своє право бути почутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей. Роман дуже популярний за кордоном.

4. Любко Дереш "Культ"

«Культ» - перший роман Любомира (Любка) Дереша. У далекому 2001 році юному автору було 16 років. Дехто визначає жанр цього твору як фентезі, але, як би там не було, роман Дереша «передає привіт» таким метрам готики і фентезі як По або Лавкрафт. Роман перекладено і видано у Сербії, Болгарії, Польщі, Німеччини, Італії та Франції.

5. Андрій Курков "Пікнік на льоду"

Курков, мабуть, один з найбільш видаваних за кордоном письменників України, переклади його «Пікніка на льоду» публікували кращі видавництва. Англійською книга вийшла під назвою «Смерть і пінгвін» (Death and the Penguin), і в багатьох мовах зберегли цей варіант. На сьогодні роман перекладений на п'ять мов, в тому числі англійською, німецькою, італійською. Чим зацікавив сюжет зарубіжних читачів? Тим, що це дуже цікавий інтелектуальний детектив. Журналіст Віктор Золотарьов отримує незвичайне завдання від великої газети: писати некрологи на видних впливових людей, хоча всі вони поки ще живі. Поступово він розуміє, що став учасником великої гри тіньових структур, вийти з якої живим виявляється майже нереальним завданням. Твори Куркова перекладені на 37 мов світу.

6. Юрій Винничук "Танго смерті"

Цей роман названий Книгою року ВВС 2012. Дія роману відбувається в двох сюжетних лініях. У першій ми зустрічаємо чотирьох друзів: українця, поляка, німця і єврея, які живуть в довоєнному Львові. Їх батьки були бійцями армії УНР і загинули в 1921 під Базаром. Молоді люди переживають усі перипетії свого віку, але ні за що не зраджують дружби. Друга сюжетна лінія має інших персонажів, а дія її відбувається не тільки у Львові, а й в Туреччині. Обидві лінії перетинаються в несподіваному фіналі. Твори Винничука видавалися в Англії, Аргентині, Білорусі, Канаді, Німеччині, Польщі, Сербії, США, Франції, Хорватії, Чехії.

7. Тарас Прохасько "Непрості"

НепрОсті - хто це такі? Гуцули називають так людей, які відрізняються від інших знаннями і вміннями, ніж можуть принести користь або завдати шкоди іншим людям. Роман присвячений «альтернативній» історії Карпат, його дія відбувається в період з 1913 по 1951 роки. Карпати були одночасно і дуже архаїчної середовищем і, як не парадоксально звучить, дуже відкритою зоною міжкультурного спілкування. Ось цей другий міф, про відкриті Карпатах, і є його альтернативною історією. Твори Прохасько перекладені англійською, німецькою, польською, російською мовами.

8. Марія Матіос "Солодка Даруся"

Найвідоміший роман Марії Матіос, справедливо названий «трагедією, адекватною історії ХХ століття», а сама Даруся - «майже біблійним образом». Дія відбувається на Буковині, в гірському селі, де живуть Даруся і її батьки, і куди приходять НКВД-шники після окупації радянськими військами Західної України. Тепер Даруся, яку односельці вважають божевільною і кличуть чомусь «солодкою», живе одна. На дворі - 70-і роки. Даруся пам'ятає про своїх молодих і закоханих батьків, яких «перемололи» жорна режиму, і іноді нагадує про скоєні гріхи людям, які живуть навколо неї. Але настає момент, і життя Дарусі змінюється. Роман витримав 6 перевидань. «Солодка Даруся» вийшов польською, російською, хорватською, німецькою, литовською, французькою, італійською мовами.

9. Валерій Шевчук "Око прірви"

Валерій Шевчук - живий класик. Видавництво Івана Малковича випустило книгу з чотирма найвідомішими романами автора, серед яких і «Око прірві». Жанр цього роману - історично-містична антиутопія. Дія його відбувається в далекому XVI столітті, але натякає автор, звичайно ж, на тоталітарний режим СРСР. Твори Шевчука вже давно видаються англійською, польською та німецькою мовами.

10. Євгенія Кононенко "Останнє бажання"

Як помирають письменники, які брехали все життя? Прислужували режиму, писали книги, яких ніхто не читав, хоча за гонорари сім'я літератора жила в достатку. Ніхто не піде з життя, поки не розповість правди. Навіть якщо зошит з автобіографією потрапить в руки сина, пролежавши в купі непотрібних чернеток півтора десятка років. Євгенія Кононенко - чудовий автор і перекладач художньої літератури. Її твори перекладені на англійську, німецьку, французьку, хорватський, російська, фінська, польська, білоруська та японською мовами.

 

 

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень