Японська мікро ГЕС нарешті запрацювала поблизу Костополя

Через 13 років від початку цього проєкту

У процесі монтажу

Третя мала гідроелектростанція запрацювала на Рівненщині.

Окрім Хрінників та Млинова, де подібні станції вже є, мікро ГЕС тепер працює на річці Замчисько біля села Велика Любаша колишнього Костопільського, а нині Рівненського району Рівненської області.

Ця мікроГЕС мала стати першою гідроелектростанцією такого типу в Україні. Ще у 2010 році тутешня влада повідомляла, що обладнання уже є і монтується, і що монтаж обійдеться у 1,5 млн гривень. Номінальна потужність мікроГЕС становитиме 200 МВт/рік, і цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією 200 сільських будинків. Насправді обійшлося значно дорожче, адже до втілення цієї заяви у реальність минуло надто багато, як для такого проекту, років.

Історія спорудження на той час унікальної мікро ГЕС тягнеться з 2007 року.

Під час будівництва

Тоді компанія «Рівневтормет» у числі інших семи українських підприємств виграла грант від уряду Японії в перспективній у всьому світі галузі відновлюваної енергетики. У рамках цього проекту японці надали «Рівневтормету» обладнання для спорудження малої гідроелектростанції. Але настала фінансова криза, й у підприємства забракло грошей на реалізацію проекту. Директор "Рівневтормету" Ярослав Панасюк знайшов підприємців, які погодилися його фінансувати, і поїхав у Рівненський район просити земельну ділянку. Землю дали у Костопільському районі.

Поки тривала паперова тяганина, вартість монтажу станції зросла до 2,5 мільйона гривень. Знайшлися підприємці, які виділили ці кошти. Потім були проблеми з монтажем, а також велике обурення місцевих мешканців, невдоволених тим, що з їхніх криниць пішла вода. Станція тоді ще не працювала, і вона не впливає на рівень підземних вод - на це були інші причини. До того ж вода пішла з криниць і в інших районах області, і в інших областях.

Після пониження рівня води у річці дно довелося чистити

Читайте: Чи прибуде вода у криницях на Рівненщині після весняного водопілля

Після довгих років бюрократичних та інших поневірянь «Рівневтормет» нарешті запустив свою вистраждану мініГЕС на річці Замчисько поблизу Костополя. З липня минулого року пішли перші платежі за вироблену нею електроенергію за «зеленим» тарифом – по 5 грн за кіловат-годину. Станцію обслуговує 4 працівники. Зараз, коли ще тане сніг, сподіваються на підвищення рівня води в річці, достатнього для роботи мініГЕС.

Виявилося, що води у річці Замчисько замало для безперебійної роботи. Колись було обласне управління малих річок, яке мало про них усю необхідну інформацію. Однак управління років 20 тому ліквідували. Ще за Польщі у Підлужному (сусіднє село – авт.) була мала ГЕС, тож я керувався ще тими даними, - розповів Ярослав Панасюк.

Навесні цього року він планує обгородити та облагородити територію мініГЕС і провести церемонію офіційного прилюдного відкриття станції. Чи продовжить цю насправді перспективну справу компанія, її керівник ще не знає. Каже, якщо на майбутнє врахувати помилки та прорахунки, то справа ніби вигідна, але, каже, не у нашій державі.

Навіть якщо не зважати на багаторічну мороку з встановленням турбіни та тяганину з документами, нині, коли станція запрацювала, гарантований покупець електроенергії – державна установа – невчасно розраховується за неї.

У 50-их роках минулого століття в Україні працювало понад 950 малих гідроелектростанцій. Однак у зв'язку з розвитком централізованого електропостачання і тенденцією виробництва електроенергії на потужних теплових, атомних та гідроелектростанціях у середині 60-их років будівництво малих ГЕС зупинилося. Більшість малих ГЕС були з часом демонтовані або зруйновані.

Ярослав Панасюк. Скрін з відео

Тепер до відновлюваних джерел енергії знову повертаються. На середину 2018 року в Україні діяли 138 МГЕС. У відновлювану енергетику тепер інвестують приватні компанії. Такі станції доволі прості і безпечні у використанні. Вони не впливають на природний ландшафт та довкілля, вода в процесі експлуатації зберігає свої природні якості. У річках, на яких працюють малі ГЕС, водиться риба.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень