У рівнян залишився місяць на сплату податків на нерухомість

Хто і скільки має платити? Роз’яснення податкової

За  місяць спливає термін, протягом якого рівняни мають сплатити податок на нерухомість за 2015 рік.

Нагадаємо, наприкінці минулого року народні депутати України внесли зміни до Податкового кодексу в частині податку на нерухоме майно. Згідно з цими змінами, а саме – пунктом 266.5  Податкового кодексу, –  розмір податку у 2016 році  коливатиметься від 0% до 3% мінімальної заробітної плати за метр квадратний об'єкта житлової чи нежитлової нерухомості. Ставка встановлюється відповідним органом місцевої влади, а отже, різнитиметься в кожному регіоні. 

Відповідно до рішення Рівненської міської ради, ставка податку, встановлена у нашому місті, складає 0,5% мінімальної зарплати за квадрат (6,09 грн виходячи із розміру мінімальної зарплати у 2015 році). Крім того, міська рада Рівного також визначила, що у 2016 році не оподатковується площа у 70 м2, якщо мова іде про квартиру, та 150 м2, якщо говорити про будинки. Сукупна пільгова площа, якщо у власності є і квартира, і будинок, або їх частки не повинна перевищувати 220 м2.

Як нам вдалося з’ясувати у міській Державній податковій інспекції (ДПІ), рівняни виявилися доволі свідомими платниками, і на сьогодні податок сплатили уже більше 200 осіб. 

Зокрема, начальник сектору адміністрування майнових податків у ДПІ м. Рівне Віктор Хваль розповів, як саме сплачують податок на нерухоме майно рівняни:

– Цей податок сплачується у 2016 році за 2015 рік, і він сплачується по ставкам 2015 року. Ставки податку визначила міська рада, по місту це 0,5% мінімальної заробітної плати, яка була у 2015 році. Виходить, що це 6,09 за м2. Якщо квартира 75 м2, то 70м2 пільгується, а 5 м2 оподатковується за ставкою 6,09 грн (ред. – 30,45 грн), – розповідає Віктор Хваль.

Слід зазначити, що уже у 2017 році ставки податку зростуть, зважаючи на зростання мінімальної зарплати у 2016 році. Хоча зростання буде не значним. За словами Віктора Хваля, відповідно до рішення міськради, зменшиться і пільгова площа. Це буде вже 60 м2 для квартир, а ставка податку складатиме 6,89 грн за кожен м2 надлишкової площі.

Тож, якщо за приклад брати квартиру у 75м2, то уже наступного року податок складе (75-60) х 6,89 = 103,35 грн. Він сплачується один раз на рік.

До слова, якщо квартира або будинок перебувають у спільній власності із визначеним розміром часток, а їх розмір не перевищує 70м2 для квартири та 150 м2 для будинку на одну людину – то таке майно не оподатковується.

Термін сплати податку на нерухомість збігає 28 серпня 2016 року, після чого тим, хто забарився, буде нарахована штрафна санкція – 10% від суми податку, а якщо термін перевищить 30 днів – то всі 20%. 

Проте рівненські податківці висловлюють сподівання, що штрафи у Рівному не будуть масовим явищем, і застосовуватимуться до осіб, які, можливо, були тривалий час у відпустці або просто забули.

Тож для сплати податку на нерухомість необхідно звернутися до органів ДФС за місцем реєстрації.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень