Сидячи справляти потребу чоловікам і голосно сякатися: що здивувало Сергія з Рівного у Німеччині

Німеччина - це не лише пиво і ковбаски

Сергій з Рівного уже три роки живе та працює в Берліні. Те, що Німеччина – це не лише пиво, ковбаски і немилозвучна мова, зрозумів одразу, як і кожен, хто приїхав жити й працювати в іншу країну. Він розповів РАДІО ТРЕК, що його здивувало в Німеччині і наскільки стереотипи про цю країну відповідають реальності.

 

Тиха неділя

У неділю майже нічого не працює не лише в Німеччині, а й в багатьох інших країнах. У цей день магазини зачинені, люди мають проводити час з родиною та ходити до церкви. В Німеччині цей звичай довели до перфекції: в неділю заборонено займатися будь-якою гучною діяльністю. Не можна робити ремонт, стригти газон, голосно слухати музику чи дивитись фільми – усе це може заважати сусідам, які в неділю хочуть відпочити та насолодитися тишею.

Для нас це дуже дивно! Я пам’ятаю неділі в Рівному – завжди галасливі, багаті на події, всі чимось зайняті або розважаються. Багато хто щось робить удома, до чого не доходили руки протягом тижня. Німці на це знаходять час на тижні, а в неділю їдуть на природу або гуляють в місті, іноді ходять в кафе, читають книжки. На вулицях справді дуже тихо, - розповів Сергій.

 

Пиво як частина національної культури

Пиво і пивний фестиваль Октоберфест – це чи не перші типові асоціації з Німеччиною. Німці справді п’ють його давно, багато і вважають процес вживання цього хмільного напою в компанії хорошим способом проведення часу. До якості пива ставляться дуже серйозно.

У 16 столітті в Німеччині з’явився закон, який контролює якість напою – щоб він називався пивом, він має складатися лише з води, солоду та хмелю. Закон діє і досі.

За рік середньостатистичний німець випиває 110 літрів пива – це 0,3 літра щодня. І хоча ця цифра вражає, німці – далеко не лідери в розпиванні пива. Їх випередили Чехія, Намібія та Австрія, де пива п’ють ще більше.

 

Лояльні закони щодо алкоголю

 

В Німеччині немає заборони на розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях. Людей, які п'ють пиво, приміром, в парку, можна зустріти так само часто, як і тих, хто п’є каву чи лимонад.

Також тут можна купити слабоалкогольні напої (до 5% спирту) з 16 років – зазвичай це пиво, пивні напої та готові коктейлі в пляшках або бляшанках.

 

Здав пляшки – отримав гроші

 

Багато напоїв продається у пляшках, вартість яких додається до вартості напою. Потім пляшки можна здати у спеціальному автоматі, який видасть спеціальний чек. Його можна обміняти на гроші або купити на нього продукти з цього магазину. Сума компенсації залежить від матеріалу, з якого зроблена пляшка.

На вулицях Німеччини рідко можна побачити розкидані пляшки чи бляшані банки – хто буде викидати гроші? Безхатьки на цьому заробляють – шукають пляшки на вулицях та в смітиках, складають у сумки на коліщатах і везуть обмінювати в автоматі.

Самі німці до цього теж ставляться серйозно – практично в кожному помешканні пляшки збирають десь у куток, і раз на тиждень несуть їх здавати.

 

Чоловіки справляють малу потребу сидячи

 

 

Для наших чоловіків може бути справжнім шоком побачити в туалеті в громадському місці знак, що справляти потребу стоячи заборонено, - сміється Сергій.

Хоча такий спосіб мало де популярний поза кількома європейськими країнами, зокрема, Німеччиною та Швейцарією, вважається, що він має свої переваги, бо це не створює шуму та бризок в туалеті і є більш гігієнічним.

Багато німецьких чоловіків справляють потребу удома - сидячи, а в барах та кафе – стоячи. Там вони на відпочинку.

 

Винаймаєш житло? Часто провітрюй і не галасуй!

 

Середньостатистичний німець за своє життя переїжджає 6 разів. І цілком нормально за кожним переїздом брати з собою усі свої речі – ліжка, шафи, холодильник, плиту, посудомийну машину.

Німецькі квартири часто здають зовсім порожніми. Пам’ятаю шок моїх знайомих українців, які з хостелу для іноземних працівників вирішили переїхати на окрему квартиру, де не було нічого, крім ванни та унітазу. А от що мені подобається в німецьких переїздах, то це те, що тобі допомагають абсолютно всі твої друзі, а єдина плата за допомогу – це пиво і піца! – каже Сергій.

Однак це не була б Німеччина, якби не список чітких правил при оренді квартири. В договорі можуть бути прописані вимоги щодо частоти провітрювання кімнат, допустимого рівня шуму та зобов’язання перефарбувати кожну кімнату в нейтральний колір перед переїздом.

 

В магазин – з екоторбою

 

Ходити за покупками в Німеччині без свого пакету вважається моветоном і безвідповідальністю – мовляв, знов купує шматок пластику і не думає про забруднення океану. Німці рідко заводять усім нам відомий пакет з пакетами – майже в кожного є бавовняні екоторби або інша тара.

 Я часто бачу німців, які ходять за покупками з кошиками, схожими на наші великодні, або з пластиковими, як для переноски домашніх тварин. Часто ходять з рюкзаками або просто пакують все в свою сумку, аби не купувати пакет. Справа не в економії, а в усвідомленні того, що це небезпечне сміття.

Нерідко можна побачити жінок з дорогими шкіряними сумками, з яких виглядає багет, спаржа і зелень. А ще тут майже не використовують одноразові пластикові пакети для овочів та фруктів – або мають свої багаторазові торбинки, або просто важать товар без них.

 

Дорогу велосипедистам!

 

Коли я приїхав в Берлін, постійно користувався навігатором на телефоні – прокладав маршрут у додатку і рухався за ним. Одного разу я саме перевіряв дорогу на телефоні, як помітив, що повз мене проїжджають велосипедисти, злісно сигналять і так само дивляться. Потім до мене дійшло, що я стою на велодоріжці, а це заборонено, - пригадав чоловік.

Німецькі товариші Сергія пояснили йому, що велосипед для німця – це майже як авто, тобто головний спосіб пересування, особливо в таких великих містах, як Берлін. Ходити пішки по велодоріжці для німців – це щось таке, як прогулюватися по швидкісному автобану, тому велосипедистів це страшенно дратує.

 

Витріщатися, кашляти і голосно сякатися – нормально!

 

Серед обслуговчого персоналу міжнародних готелів та круїзних лайнерів є такий жарт: «Як розпізнати німця? Він буде найголосніше сякатися в ресторані!»

Для німців цілком нормально висякатися або прочистити горло в громадському місті – в транспорті, на роботі, в кафе. Ніхто не витріщається і не робить зауважень – це природно, а отже нічого непристойного в цьому немає. Лякаються лише незвиклі іноземні туристи – більшість німців роблять це дуже голосно. А от колупатися пальцем в носі вважається дуже непристойним.

А ще в Німеччині цілком нормально витріщатися на людей на вулиці чи в інших місцях. Хтось вважає це дивним, але більшість німців над цим навіть не задумуються. І хоча деяким європейцям німці можуть видатися невихованими через цю безпосередність, але насправді німці – дуже культурні та доброзичливі люди. Вони завжди бажають всього найкращого з будь-якого приводу.

Ангеліна Ралко

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень