Забрали сина зі сколіозом та повезли служити в Одесу. Історія матері призовника

Керівництво начебто не попереджали

Фото "Укрінформ"

Призовника на Рівненщині забрали на службу просто з робочого місця та без повідомлення комісії. Це стверджує його мати Тамара Буткевич. Про те, що за її сином Іваном прийшли з комісаріату та відправили служити в інший кінець України вона дізналася вже тоді, коли хлопець був у дорозі.

Жінка була в числі тих батьків, які 30 жовтня навідалися разом із адвокатом і слідчим райвідділку поліції до призовного пункту у Здовбицю Здолбунівського району. Як повідомляв на своїй сторінці у фейсбук адвокат Валентин Дупак, хлопців два тижні тримали там і хотіли відправити на проходження строкової служби без проходження медкомісії.

Кадр з місця подій у Здовбиці 30 жовтня.

В ОК «Захід» цю інформацію тоді спростували.

«Жодного…Жодного!....Жодного», - рівненські військові про утримування призовників

Утім вже після цього до нас звернулася Тамара Буткевич і розповіла свою версію подій. Її слова ми подаємо нижче. Текст редакції виділятимемо жирним шрифтом:

Я там була в Здовбиці. Дві неділі вистраждала, поки його там тримали.

18 жовтня прийшли до нього на роботу. Воєнком наш сарненський.  З Сарн ми. Без повістки, без попередження начальства, прийшли запитали:  «Буткевич? Буткевич». І забрали його. Він спершу сказав: «Мені треба попередити керівника».

А він [комісар] махнув рукою, сказав: «вони в курсі, вони знають».

Забрали Івана для проходження комісії. Адже комісія в нього була пройдена ще у 16-му році. Забрали, а там тільки провели психологічні тести, і одразу відправили у Здовбицю, того ж самого дня.

Там у Здовбиці не знаю, яку він проходив медкомісію – поверхневу, без усяких медобстежень. І того ж дня його повезли в Одесу. Одеська частина 3014.

Я тільки ввечері дізналася, уже як його везли на Здолбунів. Комусь він там подзвонив. Мені передзвонили і сказали, що вашого сина везуть на Здолбунів. Я його набрала. Він каже:

Мамо, я вже в Здолбунові. - Я говорю, - Як так? Без попередження. Це тебе викрали виходить!

Нас батьків не попередили, керівництво на роботі не попередили, що його забирають.

І відправили. Все, - каже, - нас везуть на Одесу. Завезли його в частину. Я йому вайбером давай перекидати, які в нього є довідки з медобстежень. Адже він має проблеми зі здоров’ям: в нього плоскостопість, сколіоз з деформацією другого ступеня. Йому тут ніхто не дав жодних обстежень. Навіть елекментарний рентген. Ніде нічого не провели. Він показав оці їм знімки довідки, його звідти привезли назад в Здовбицю.

[media=161777][media=161778]

20-го в неділю привезли в Здовбицю, і це він по 30-те число перебував там. Я добивалася, - дайте дитині обстеження! Ніхто нічого не дав. Оце адвоката, слідчого викликали, то тільки тоді Іван слідчому сказав, що його оглядав тільки один лікар.  

А йому надали працівники цього пункту, що він пройшов комісію. Лікарка навіть не глянула на ті знімки, на ту картку. Сказала, що це він купив за шоколадку. І відправили його в частину в Чернігів. І він зараз знаходиться в Чернігові.

Я просто шокована тим, що вони спростовують це все.

Тамара Буткевич розповіла й про інших батьків, які були з нею в Здовбиці:

Була мама з Рівного. Теж казала, що в сина проблеми з шлунком, і він недолікований, і зараз він там знаходиться в Здовбиці. З Острозького району батько стояв – у сина дві протрузії [початкова стадія грижі міжхребцевого диска]. Їх недодивилися. І каже, що сину лікарка дала довідку на МРТ. Він подзвонив і сказав: «В мене є направлення». але до вечора головлікар цієї медкомісії забрав це направлення. Батько приїхав і не міг добитися, де направлення. Все - син придатний.

Микола Охман. Фото "Сарненські новини".

Іван Буткевич працював у Сарненському РЕМі «Рівнеобленерго» електромонтером і водієм, а також заочно навчався у технічному коледжі. Тамара Буткевич розповідає, що 18 жовтня його забрали з робочого місця:

Йому дзвонили серед тижня з роботи. Питали: «Де ти знаходишся? Чому ти не прийшов на роботу? Начальник був не в курсі. Каже, що у Сарнах ходили в воєнкомат, аби там надали довідку, щоб Івана оформити. Звісно ж правильно згідно з чинним законодавством написав попередньо заяву, що його забирають, і попередив начальство.

До керівництва Сарненського РЕМу ми не додзвонилися. Чому стаціонарні телефони не відповідали, ймовірно, через технічні складнощі. Те, що Івана Буткевича забрали з робочого місця нам підтвердила речниця «Рівнеобленерго» Алла Ліхачова:

Був такий випадок з Буткевичем Іваном Івановичем. Він у нас на підприємстві працював з 21 лютого 2019 року. Тобто ще й рік не пропрацював. І дійсно забрали його з робочого місця. От саме його чому його з робочого місця забрали, чи з вручали повістку чи ні, я не можу сказати. Можу тільки підтвердити такий факт.

Якогось офіційного повідомлення не було від військкомату. Такого не було. Ми як роботодавець не маємо права перешкоджати військкомату виконувати обов’язки. За Іваном Буткевичем збережене робоче місце. І на період проходження ним строкової служби кожного місяця йому виплачується середній розмір його зарплатні. Ця ситуація для нас також є невигідною, що цей хлопець потрапив під мобілізацію, адже ми відчуваємо брак кадрів.

Вояки факти знову спростовують. Військовий комісар з Сарненського центру комплектування та соціальної підтримки Микола Охман каже, що все з призовом у них законно:

Роботодавець був попереджений згідно з чинним законодавством. Його не забирали. Йому запропонували прослідувати з нами для проходження ВЛК. Він пройшов. Визнаний придатним і відправлений у війська. Нікого в Здовбиці там насильно не тримають, вони там проходять обласну медичну комісію. Їх там годують, там тепло, нормально.  Роботодавцям доводиться розпорядження під розпис. За кілька днів до того, як забирають.

Фото зі сторінки адвоката Валентина Дупака. Батьки призовників стоять біля пункту призову в Здовбиці. Серед них і Тамара Буткевич.

І на сам кінець Адвокат Валентин Дупак нам розповів, що двох із трьох його клієнтів відпустили після проходження комісії. Один пішов служити через моральний тиск. З батьками Івана Буткевича він договір не укладав. Лише усно.

У цій публікації викладені суто позиції сторін. Якщо ви маєте спростування інформації, нові деталі, або ж хочете розповісти власну історію, пишіть на наш Viber. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень