Нестача вакцин ставить під загрозу здоров'я рівнян

Нестача вакцин у області, зрештою, як і загалом по Україні, може викликати спалахи інфекцій, які в окремих випадках навіть можуть мати летальні наслідки. В обласному управлінні охорони здоров’я кажуть, що цього року отримали вакцини за минулорічним запитом.

Водночас, сироватки проти дифтерії  - це саме та інфекція, проти якої найбільше застерігають медики – не має взагалі. Про це нам розповіла головний спеціаліст управління охорони здоров’я Рівненської області Людмила Яценя:

 

Всі вакцини в цьому році ми отримали за 2014 рік. Відтак, ми не можемо попередити керовані інфекції, ми можемо мати любий випадок і дифтерії і правця. Можуть бути летальні випадки. Чого ми боїмося - ми мали випадки в 90-х роках захворювання на дифтерію. А сироватки зараз протидифтерійної немає.

Натомість, з її слів, 6 тисяч доз вакцин проти туберкульозу з Польщі в область надійшло у червні цього року. На кінець липня у області близько чверті новонароджених малюків охоплено цим видом щеплення, у Рівному цей показник приблизно на такому ж рівні. Проти дифтерії, правця та кашлюка на Рівненщині щеплено лише 10,5 %  дітей віком до 1 року. Загалом, нині охопленість щепленнями на Рівненщині за різними видами вакцин коливається від 0 до 40%. Виправити ситуацію пообіцяв міністр охорони здоров‘я, який відвідав напередодні мед заклади Рівненщини. Зокрема побував у Гощанській рай лікарні. Тож, як повідомив рівненським журналістам Олександр Квіташвілі, вже цього тижня Міністерство підпише договір з ЮНІСЕФ, яке і буде займатися закупівлею і поставкою вакцин в Україну:

 

 

Тим часом, загальноукраїнська тенденція з відсутністю вакцин проти ботулізму спостерігається і на Рівненщині. Як повідомили нам у обласному управлінні охорони здоров’я, у нашій області є одна доза цієї вакцини, її закупила приватна фармацевтична компанія, і коштує вона 17 тис. грн.. Між тим, за кошти місцевих бюджетів, як це передбачено законодавством, вакцина проти ботулізму не закуплялася вже давно, а до прикладу протиправцеву вакцину минулого року область отримала як гуманітарну допомогу від ЮНІСЕФ. Цього року вакцини проти правця на Рівненщині є, проте знову ж-таки, у приватній фармацевтичній компанії, яка одну дозу вакцини пропонує за 210 грн. Між тим, за словами головного спеціаліста обласного управління охорони здоров’я Людмили Яцені, Міністерство вже закупило вакцини у Польщі, проте, коли вони будуть на місцях – не відомо. На щастя випадки ботулізму на Рівненщині не зафіксовано.  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень