«Не прийдете – припинимо вам виплати»: конфлікт чиновниці з рівнянкою через «дитячі» гроші

Він стався минулого тижня

Мешканка села Великий Житин Рівненського району, ведуча Радіо Трек Людмила Нечидюк-Горбачевська – мати трьох дітей - отримує допомогу від держави на найменшу дитину. З банківського рахунку ці кошти не знімала вже рік, оскільки збирає їх на навчання дитини.

Днями вона зіткнулася із некоректним, на її думку, ставленням працівниці Рівненського районного управління соцзахисту Ірини Балабан. Адже та зателефонувала у Великожитинську сільраду і повідомила, що Людмила не знімає виплату на дитину з рахунку, і попросила передати, щоб жінка з нею зв’язалася.

Мене це обурило. Адже порушена банківська таємниця про мій фінансовий рахунок, - каже Людмила.

Але в управління соцзахисту вона зателефонувала. Ірина Балабан пояснила, що раз вона не знімає гроші з рахунку, отже

виїхала за кордон. Тому їй потрібне пояснення, чому Людмила не отримує кошти.

Людмила пояснила, що збирає їх на навчання дитини. Але чиновниця попросила до кінця тижня підійти в управління і написати письмово пояснення.

Якщо ви не підтвердите свою присутність, то ці кошти повернуться нам назад на рахунок. І ви ще й  будете боржником, - пригрозила вона.

Радіоведуча Людмила Нечидюк-Горбачевська

Людмила, оскільки працює на кількох роботах, поцікавилася, чи може письмово надіслати своє пояснення, щоб не стояти в чергах під кабінетами чиновників. Тим паче, що якраз перебувала у відрядженні за межами міста і до кінця тижня повернутися не мала змоги. Але Ірина Балабан вже стала суворішою:

Я хотіла з вами поговорити якось нормально. Але бачу, що ситуація виходить з-під контролю. Я вам сказала свої вимоги. Ваше право їх виконувати або не виконувати. Постанову Кабміну приймає Кабмін. Ми є виконавцями. І якщо зазначене таке, ми маємо його виконати.

На прохання назвати номер постанови Кабміну, чиновниця заявила:

Я вас чекаю в управлінні. До побачення.

На підтвердження того, як відбувалася розмова з чиновницею, Людмила Нечидюк-Горбачевська надала аудіозапис:

Таке ставлення неабияк обурило Людмилу. Вона пояснює:

Акумулювання коштів на рахунку - не злочин, я не вчинила порушення, але при цьому державний службовець застосовує до мене презумпцію вини: я повинна, за її словами, кудись їхати і писати пояснення.

 

Державний службовець зобов‘язаний не передавати нікому конфіденційну і особисту інформацію про особу. А я дізналася про причину, чому мене хоче бачити управління соцзахисту, через, як мінімум, двох інших людей (мій чоловік і той, хто телефонував йому із сільради).

 

Службовець не напружується, щоб надати мені якісну консультацію, натомість погрожує мені (ми вам припинимо виплати і заберемо гроші з рахунку, і ви ще будете боржником).

 

Я пояснила їй причину, чому не знімаю коштів зі свого особистого рахунку, проте держслужбовець продовжує намагатися з’ясовувати інформацію про мої пересування і їхню мету. Але є міграційна служба, яка знає усе про мої пересування і про те, з якого боку кордону я перебуваю. Очевидно, запит туди дасть відповідь на її питання.

 

На додачу, вона телефонувала у сільраду, і там їй, безсумнівно, підтвердили, що я живу вдома і діти мої відвідують місцеву школу. Тобто не виглядає обґрунтованою підозра про мою відсутність в Україні.

Чиновниця управління соцзахисту вважає, що якщо людина не знімає з рахунку "дитячі" гроші, отже неодмінно поїхала за кордон, а значить виплат її треба позбавити 

Ми звернулися за коментарем з цього приводу до заступника начальника Рівненського районного управління соцзахисту Марії Сергійчук:

Я не впевнена, що Ірина Балабан не телефонувала до Людмили Нечидюк-Горбачевської. Адже номери телефонів є в особовій справі заявника. І найперше, що роблять наші працівники у разі проблем, це телефонують заявнику. Якщо вже вона телефонувала у сільраду, значить номер заявниці не відповідав.

 

А якщо Ірина Балабан вчинила неправильно, то хай Людмила Нечидюк-Горбачевська звертається на нашу гарячу лінію – 26-69-40, чи пише скаргу. Їй не обов’язково для цього сюди йти. Ми проведемо службове розслідування. І надамо їй письмову відповідь, які положення наш працівник порушив.  Якщо наш працівник вчинив неправильно, то буде покараний.

Пізніше Марія Сергійчук зателефонувала у  редакцію і запевнила, що їхня працівниця ніякі закони не порушувала. Просто повинна була розібратися, бо, мовляв, банк розшукував Людмилу Нечидюк-Горбачевську і звернувся до них. І потрібно було у відведені законом терміни надати йому відповідь. Саме в листі банку, за словами Марії Сергійчук, посилалися на постанову Кабміну. А оскільки Ірина Балабан спілкувалася не зі свого кабінету, а з кабінету начальника управління і в його присутності, не могла назвати номер цієї постанови. Марія Сергійчук визнала, що чиновниця могла все це пояснити людині, щоб не створювати конфлікт.     

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень