Епідемія сказу Рівному не загрожує

Медики закликають не панікувати, ситуація контрольована

Випадок сказу у Рівному таки підтвердили. Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що рівнянку  вкусило скажене кошеня. Як нам вдалося з’ясувати у Рівненській міській лікарні ветеринарної медицини, це трапилося в районі вулиць Макарова, Максима Рильського та Пржевальського. За словами провідного лікаря Сергія Кашляка, на цьому місці проведено низку протиепідемічних та дизенфікуючих заходів, а постраждала отримала усе необхідне лікування.

У нас є реально один випадок сказу. На місці зроблено повністтю дизенфекцію, зроблено вакцинації вимушені. В районі Рильського, Пржевальського, по тих вулицях наші колеги прийшли, і провели вакцинацію. Постійно проводимо профілактичну роботу, проводимо щеплення, вакцини у нас достатньо, - каже Сергій Кашляк. 

За словами ветеринарів, сказ у місті з’явився через лисиць, які з лісу надто близько підходять до міста до приватних будинків, де контактують з курми, домашніми собаками та котами. 
Своєю чергою у міському управлінні охорони здоров’я запевняють, що вакцина від сказу для людей має надійти з дня на день, говорить начальник управління Вікторія Покоєвчук:

На жаль, достатньої кількості її немає, по тій причині, що ця вакцина має закуплятися за кошти державного бюджету. Ми її очікуємо з дня на день. Щодня ми ведемо перемовини з міністерством охорони здоров'я щодо державної поставки. У нас є інформація, що міністерство закупило цю вакцину індійського виробництва. Сьогодні ми придбали імуноглобулін, так як до вакцини потрібен ще імуноглобулін. То він у нас є, а от вакцини, на жаль поки ні, - каже Вікторія Покоєвчук.  

Як відзначила Вікторія Покоєвчук, місто навіть окремо виділило кошти, аби закупити вакцину проти сказу французького виробника, втім, через проблеми із виробництвом цю закупівлю вдасться провести тільки на початку серпня.  До слова, нині у місті проблеми не тільки із вакциною від сказу. Немає щеплення і від правця, які також необхідні при укусах тваринами. За словами Вікторії Покоєвчук, ця ситуація пояснюється також недосконалим механізмом державних закупівель. 

Тим часом епідеміологи переконані, що епідемія сказу нашому місту не загрожує, адже в порівнянні з іншими роками, статистика зареєстрованих скажених тварин майже не змінилася.

За півроку в Рівненській області зареєстровано 17 тварин, в яких діагностували сказ. В самому обласному центрі така тварина лише одна.

До медичних або травматологічних пунктів за півроку зі скаргами на укус або подряпини тварин звернулося 1 356 осіб. З них лише для 217 людей було призначене щеплення від сказу. В Рівному за медичною допомогою такого типу звернулися 317 осіб.

Серед тварин, які були визнані скаженими, окрім собак та котів, були також лисиці, куниця і навіть хом’як.

Проте, існує в області проблема з вакцинами – їх дуже мало. Про кількість препаратів далі лікар з особливо небезпечних інфекцій Рівненського обласного лабораторного центру Держепідслужби України Ілля Філіпченко:

На сьогодні ми маємо всього 1 078 мілілітрів імуноглобуліну і 141 доза самої вакцини. А це дуже мало.

Також Ілля Філіпченко відзначає, що паніка навколо збільшення укусів тварин – безпідставна, і виникла внаслідок єдиного випадку сказу в місті.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень