Дитячі садки Рівного – тільки для рівнян! Правильно чи ні?

Мер міста вважає, що діє в інтересах громади. Однак, можливі колізії

Міський голова Володимир Хомко підтвердив Радіо Трек, що в рівненських садочках запроваджено обмеження на прийом дітей, які зареєстровані у селищних та інших радах, що не входять до територіальної громади м.Рівного.

Головний аргумент той, що територіальна громада, яка вирішила не приєднуватися до громади Рівного, а значить має власний бюджет і ресурси, повинна утримувати свої садки та вирішувати відповідні проблеми своїх жителів – самостійно. Не перекладаючи їх на плечі рівнян. Далі пряма мова:

Якщо ця громада не приєдналася до Рівного, має свій бюджет, (то чому) навантаження на дитячі садки, школи, гуртки – наші?

 

Ні, будь ласка, створюйте свої гуртки, школи і йдіть туди. А в місті Рівному – тільки ті, хто в місті Рівному платить податок та живе.

Втім, таке рішення, як дехто вважає, суперечить законодавству. Мовляв, у Законі «Про дошкільну освіту» сказано, що

будь-який громадянин нашої держави має право на дошкільну освіту, незалежно від місця проживання.

При цьому всі розуміють, що мешканець Рокитного чи Луганська не може вимагати, аби його дітей прийняли у дитсадок Рівного.

Взагалі, будь-яке право - це лише право, а не гарантія. 

Скажімо, дитина десь на поліському хуторі теж має це право на дошкільну освіту. Так само як і дитина в Києві чи Львові. Але хто забезпечить це право дитині у глухому селі на кордоні з Білоруссю?.. Гройсман?

Навіть у Рівному. Як забезпечити виконання цього права усім охочим, якщо тут бракує місць у дитячих садках? І чому ці місця, яких бракує, мають віддаватися дітям, які у Рівному не живуть?

З іншого боку, певні колізії – неминучі.

Наприклад, до Радіо Трек звернулася мама 3-річного хлопчика з Рівного Олена. Її сина відмовилися прийняти до дитсадка через відсутність у дитини реєстрації у місті.

При цьому один із батьків зареєстрований таки у Рівному, а обидва живуть і працюють тут і, за логікою, сплачують певні податки саме до місцевого бюджету.

Як взагалі бути людям, які зареєстровані деінде, але винаймають житло, живуть і працюють саме у Рівному?

Радіо Трек планує додатково розібратися у цій ситуації.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень