10 речей, у які ми віримо, але це неправда

Надзвичайно популярні міфи

Підбірка абсолютно непов’язаних, але поширених фактів, які виявилися міфами.

 

МІФ:  Дельфіни врятують людину, якщо та тонутиме


Реальність: дельфіни – істоти розумні, але особливих симпатій до людини не відчувають. Вони насамперед допитливі, тож можуть як виштовхнути людину на поверхню, так і затягнути її на дно, аби ПОДИВИТИСЯ, ЩО БУДЕ ДАЛІ.

Випадок із дельфінами – типовий приклад феномена, який називають «систематичною помилкою того, хто вижив»: про поміч дельфінів розповісти є кому, а про затягнення на дно – ні.

 

МІФ: Печерні люди жили у печерах

 

Реальність: в усі часи люди жили в найкрасивіших ландшафтах.

Антропологи кажуть, що є надійний спосіб відшукати стоянку древніх людей: знайти наймальовничіше місце, з якого відкривається найкрасивіший вид, і обов'язково виявиться, що люди там жили і пристосовували середовище до свого задоволення.

«Печерна» епоха – палеоліт - тривала 2 500 000 років і завершилася 10 000 років тому, коли люди вже панували над природою. У печери вони ховалися лише за крайньої необхідності.

Більшість стародавніх останків знаходять у печерах тому, що тільки в таких затишних сухих місцях зберігаються.

 

МІФ: Роботи не зможуть мати емоції

 

Реальність: принципово неможливо створити розвинутий штучний інтелект, який не володітиме емоціями.

Емоції - це зворотний зв'язок з реальністю. Вони дозволяють людині відрізняти хороше від поганого, важливе від другорядного. Щоб ефективно досягати цілей в мінливих обставинах, універсальний робот повинен мати функціональний аналог людських емоцій.

 

МІФ: У людей 5 чуттів


Реальність: люди мають 20 почуттів. Крім зору, слуху, дотику, нюху і смаку, у людини є почуття рівноваги, часу, прискорення, температури, болю, положення тіла і кінцівок, свербіння, тиску, повноти шлунку, рівня вуглекислого газу в крові, голоду, спраги, двох природних потреб.

 

МІФ: ГМО – шкідливі

 

Генномодифіковані організми перетравлюються в людському шлунку, як і будь-які інші. Вплинути на людину гени ГМО не можуть. Ми переконуємося у цьому тричі на день. Молекула ДНК, модифікована чи ні, в шлунку згорає, як тріска в доменній печі, а ген - це шматочок молекули ДНК.

При цьому ГМО мають корисні властивості, в чому, власне, і полягає сенс їх утворювати. Вони поживніші, не вимагають обробки отрутохімікатами від шкідників і тому чисті від хімії, краще ростуть і тому дешевші.

У природі генна модифікація - звичайне явище. Є бактерії, що живуть коштом генної модифікації рослин, саме їх використовували на ранніх стадіях розвитку своєї науки біоінженери.

До теперішнього моменту генна інженерія настільки розвинена, що генні терапевти успішно лікують хворих, змінюючи геном в клітинах самої людини.

Остерігатися продуктів із генетично модифікованими властивостями не потрібно.

 

МІФ: Глутамат натрію – шкідлива хімія

 

Реальність: якщо не з'їдати щодня тарілку чистого глутамату натрію протягом довгого часу, він не зашкодить.

Це показали експерименти на щурах в лабораторії Хіросі Огура університету міста Хіросакі. У щурів почалися хвороби сітківки ока, коли їм півроку згодовували глутамат в кількості 20% сухої ваги їжі, тобто більше половини всього раціону.

Менша кількість глутамату натрію в їжі проблем в організмі піддослідних не викликала. Глутамат натрію - природна поживна речовина. Його удосталь у сирі, соєвому соусі і т.д.

Сьогодні його добувають за допомогою генномодифікованих бактерій з крохмалю або меляси.

Глутамат натрію має смак умамі.

До речі, про умамі.

 

МІФ: смаків існує чотири

 

Реальність: смаків існує 5.

Реальність: вже більше ста років гурманам відомо, що смаків п'ять. Крім солодкого, кислого, солоного і гіркого, існує смак високобілкових речовин, який називається «умамі». Зокрема, це смак смаженого м'яса і глутамату натрію.

Для сприйняття смаку умамі у людини на язиці є окремі рецептори. За їхньою допомогою люди розпізнають їжу, багату білком, тому нам цей смак приємний.

Мабуть, помітити і виокремити смак умамі нам заважає те, що він занурює нас у легкий транс. Відчуваючи смак умамі, ми не можемо думати і говорити, а можемо тільки мукати та зітхати. Вихована людина після мукання від смаку умамі маскує його під осмисленим вигуком: - «М-м-м, смачно!».

 

МІФ: біологічні види обов’язково мають еволюціонувати у розвиненіших істот

 

Реальність: попри те, що в палеонтології є закон Долло, який говорить, що еволюція незворотна, багато примітивних організмів прекрасно виживають без будь-якої еволюції. Наприклад, мохи, гриби, акули і ракоподібні залишилися незмінними з прадавніх часів.

Водночас, в еволюції є й дегенерація, коли пристосування до навколишнього середовища відбувається коштом спрощення організму. Еволюція – це насамперед пристосування організму для виживання, а не розвиток.

 

МІФ: тиранозавр наздогнав би людину

 

Реальність: тиранозавр не наздогнав би людину. Вони були дуже повільні.

Навіть найшвидші з хижих динозаврів пересувалися так повільно, що ми б могли просто втекти від них. Вони були неповороткими і дурними, але це не було для них проблемою, тому що їх здобич була ще повільнішою і тупішою.

Скелет і щелепи у тиранозаврів були тендітні, не пристосовані до бігу і бою. Їли тиранозаври те, до чого можна не поспішаючи дійти та флегматично зжерти. Тобто, швидше за все вони були падальниками.

 

МІФ: У космосі людина вибухне 

 

Реальність: Не вибухне. Оману навіяв чудовий фільм 1990 року «Згадати все».

У людини також не закипить кров. Вона не перетвориться в крижану брилу - за відсутності повітря навіть найнижча температура шкіру не заморозить.

Людина дійсно може жити у вакуумі не більше 6-9 секунд, хоча деякі здоровані-пілоти виживали і після 14. Основною причиною стає насамперед задуха.

Шок від ситуації викличе величезний викид адреналіну й тоді організм різко потребуватиме зробити злощасний вдих. Це призведе до вибухової декомпресії легень і заморозить дихальні шляхи киплячою слиною.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень